Zdravlje

Zdravlje

Zdravstvene prednosti uvrštavanja chia sjemenki na jelovnik

Ove male sjemenke dugo već izazivaju pažnju zbog niske kalorijske vrijednosti, visoke nutritivne te blagog neutralnog okusa

Chia sjemenke iznimno su popularne već nekoliko godina. Preporuča ih se u održavanju kilaže, jer imaju sposobnost brzog stvaranja osjećaja sitosti. Također su bogate kalcijem, željezom i omega-3 kiselinama, ali i nutrijentima koji pomažu u regeneraciji kože.

Također su bogate fitosterolima – prehrambenim tvarima koje pomažu u smanjenju kolesterola i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Sprečavaju i nagli rasta šećera u krvi, koji izaziva žudnju za slatkim, zbog čega ih se često preporučuje konzumirati između obroka.

Jedna porcija ovog voća dnevno možete smanjiti loš kolesterol

Također imaju antiupalne učinke te obilje omega-3 kiselina koji smanjuju ljuštenje kože, dermatitis i svrbež. Ovo su prednosti konzumiranja ovih sjemenki:

1. Vrlo su hranjive

Nutritivno su gusta hrana, što znači da imaju visoku nutritivnu vrijednost po kaloriji. Bogate su vitaminima i mineralima, a sadrže i sva tri makronutrijenta: složene ugljikohidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine. Samo dvije žličice (28 grama) sadrže:

kalorije: 138
bjelančevine: 4,7 g
masti: 8,7 g
alfa-linolenska kiselina (ALA): 5 g
ugljikohidrati: 11,9 g
vlakna: 9,8 g
kalcij: 14% dnevne vrijednosti (DV)
željezo: 12% DV
magnezij: 23% DV
fosfor: 20% DV
cink: 12% DV
vitamin B1 (tiamin): 15% DV
vitamin B3 (niacin): 16% DV

Shutterstock

2. Pune su antioksidansa

Antioksidansi ne samo da štite osjetljive masnoće u chia sjemenkama, već pogoduju našem zdravlju neutralizirajući slobodne radikale, koji mogu oštetiti stanice.

Na primjer, klorogenska kiselina može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, dok kafeinska kiselina ima protuupalne učinke.

3. Pomažu pri mršavljenju

Vlakna i proteini u chia sjemenkama mogu biti korisna pomoć pri mršavljenju. Iako su istraživanja o ovoj temi mješovita, neke studije sugeriraju da konzumacija vlakana može igrati ulogu u prevenciji prekomjerne težine i pretilosti.

Osim toga, proteini u chia sjemenkama mogu pomoći u smanjenju apetita.

Shutterstock

4. Sadrže važne hranjive tvari za kosti

Chia sjemenke bogate su hranjivim tvarima važnima za zdravlje kostiju, uključujući kalcij, fosfor i magnezij.

  Osim toga, ALA u chia sjemenkama može igrati ulogu u zdravlju kostiju. Promatračke studije otkrile su da bi konzumacija ove hranjive tvari također mogla biti povezana s povećanom mineralnom gustoćom kostiju.

  5. Može smanjiti razinu šećera u krvi

  Konzumacija chia sjemenki može pomoći u regulaciji šećera u krvi, vjerojatno zbog sadržaja vlakana i drugih korisnih spojeva.

  Obećavajuće je da su studije na životinjama otkrile da chia sjemenke mogu poboljšati osjetljivost na inzulin. To bi moglo pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi nakon obroka.

  Znate li koliko često i kako pravilno prati lice za najbolje rezultate? Evo što savjetuju dermatolozi

  6. Sadrže elektrolite

  Chia je bogata mineralima koji u tijelu funkcioniraju kao elektroliti te sudjeluju u pravilnom radu mišićnog sustava i srčanim funkcijama. Chia je posebno bogata magnezijem (335 mg/100 g).

  N. M.

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo