Zdravlje

Zdravlje

Želite bolji san, bolje raspoloženje i bolji seks? Smanjite kalorije!

Tajna za bolji san, bolje raspoloženje i bolji seks– barem prema jednoj novoj studiji – je restrikcija kalorija.

Istraživači iz Centra za biomedicinska istraživanja u Louisiani angažirali su više od 200 zdravih žena i muškaraca u dobi između 20 i 50 godina. Svatko je imao indeks tjelesne mase između 22,0 i 28,0, što znači da su imali ili normalnu težinu ili prekomjernu, ali ne pretilu.

Znanstvenici koji stoje iza ovog istraživanja, predvođeni Corbyjem Martinom, podijelili su sudionike u dvije grupe za dvogodišnju studiju: jednu je bila vezana za dijetu koja ograničava unos kalorija za 25%, i kontrolnu grupu čiji su članovi mogli nastaviti jesti što god žele.

Nakon dvije godine, oni na dijeti s ograničenim unosom kalorija izvijestili su o boljem raspoloženju, manje stresa, povećanom seksualnom nagonu i boljem snu, u usporedbi s odraslima koji nisu smanjili unos kalorija.

Autori vjeruju da je ovo prva studija koja je utvrdila da dugotrajna restrikcija kalorija kod osoba s normalnom težinom utječe na fizičku i psihičku dobrobit.

Ključna poruka studije

Ograničenja kalorija imala su neke povoljne učinke na ishode, a gubitak težine bio je povezan s poboljšanjem u mnogim krajnjim točkama, rekli su autori.

Iako je cilj restrikcije kalorija bio 25%, stvarno postignuti prosjek bio je 11,9% – čak ni polovica cilja.

Ovih 10 zdravstvenih stanja možete izliječiti seksom – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Stoga, sada još nije jasno hoće li dobrobiti biti veće s ekstremnijim ograničenjem kalorija ili bi negativni ishodi, zbog na primjer pothranjenosti ili nedostatka esencijalnih tvari, počeli nadmašivati pozitivne.

Ključna poruka naše studije je da je postizanje ograničenja kalorija od oko 12% tijekom dvije godine i gubitak 10% tjelesne težine rezultiralo pozitivnim učincima na raspoloženje, kvalitetu života i seksualnu funkciju, rekao je Martin.

Shutterstock

Jedna od anomalija bila je da su muškarci u kontrolnoj skupini, koji su unosili više kalorija, prijavili više razine seksualnog uzbuđenja od muškaraca s ograničenim kalorijskim unosom.

Ali kada je došlo do mjerenja ukupne kvalitete seksa, istraživači su također uzeli u obzir seksualnu spoznaju i fantaziju, seksualno ponašanje i iskustvo, orgazam i seksualni nagon i odnose.

Kad se sve uzme u obzir, skupina s ograničenim unosom kalorija postigla je veći rezultat.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo