Zdravlje

Zdravlje

Znanstvenici tvrde da su otkrili kako nastaju glavobolje i migrene: Uzrok nema veze s glavom

Foto: Shutterstock

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetsku rezonancu 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica

Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali točan uzrok nikad nije pronađen. Njemački tim znanstvenika proučavao je rezultate magnetske rezonance 50 pacijenata, a posebno su se usredotočili na trapezoidne mišiće, koji se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Otkrili su da oni koji pate i od tenzijskih glavobolja i od migrena imaju veće naprezanje tih mišića, te su izravno posljedica toga.

Često ste mrzovoljni i boli vas glava? Možda vam je lijek pred nosom

Sve kreće od vrata

MR skeniranja pokazala su također da su u danima kad su patili od bolova u glavi i vratu sudionici istraživanja imali i više nelagode u predjelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni, piše New York Post.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu, koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozlijede i stres, može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

Shutterstock

Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja, rekao je dr. Nico Sollmann i dodao da tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

Masaža je bolja od lijekova

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod liječnika opće prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i liječenje.

Neinvazivne opcije liječenja, koje direktno ciljaju na mjesto bola u vratnim mišićima, poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova, rekao je Sollmann.

Ljudima koji pate od migrena također se preporučuje dovoljno sati sna, manje stresa te pravilna prehrana.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo