Zdravlje

Zdravlje

Često ste mrzovoljni i boli vas glava? Možda vam je lijek pred nosom

MSM suplementi mogu inhibirati rast raznih vrsta raka

MSM suplementi mogu inhibirati rast raznih vrsta raka

Čak i ako imate samo blagi nedostatak ove esencijalno važne tvari osjećat ćete se tromo i vaše tijelo neće raditi na optimalnoj razini.

Ako osjećate žeđ, već ste blago dehidrirani, a to može utjecati na vaše raspoloženje, pamćenje, pažnju i koordinaciju, kao i na razinu energije. Također, možete razviti glavobolju i postati mrzovoljni – kaže dijetetičarka i nutricionistica Amy Scott-MacLean, vlasnica WellnessWisea. No to nije sve, tvrdi ona. Kada smo i samo lagano dehidrirani u nama se razvija još niz procesa nepovoljnih za organizam, poput toga da bubrezi počinju zadržavati vodu pa dolazi do smanjenja proizvodnje urina i problema s regulacijom tjelesne temperature.

Voda je dokazano najbolji način hidratacije organizma, no što ako svoj život poželimo začiniti s malo više okusa?

Nutricionisti savjetuju da svoju prehranu obogatimo s ovim ukusnim namirnicama koje sadrže vrlo visok udio vode, a osim toga bogate su i vlaknima, antioksidansima, flavonoidima, vitaminima i mineralima.

Top 5 antistres ulja: pomažu u podizanju raspoloženja, ublažavaju nervozu i otpuštaju grčeve

Gljive

“Postoji mnogo namirnica za koje bi se ljudi mogli iznenaditi da hidratiziraju, a prve mi na pamet padaju gljive. Međutim, ako ste ih nekada kuhali, brzo ćete se podsjetiti na količinu vode koja izađe iz njih“, kaže Kris Sollid, viši direktor komunikacija o prehrani pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani.  Iskoristite dobrobiti gljiva u juhi, toliko bogatoj okusom da vam neće nedostajati čak ni govedina ili piletina.

Studija iz 2015. u International Journal of Medical Microbiology ukazuje na impresivnu nutritivnu vrijednost gljiva. Ne samo da su bogate proteinima, već imaju i antibakterijska svojstva, kao i svojstva snižavanja kolesterola. Udio vode u gljivama iznosi 92 posto.

Špinat

Slično gljivama, špinat bi se na ovoj listi isto mogao naći kao iznenađenje, ali istina je da je u njemu nevjerojatnih 91 posto udjela vode. Špinat je toliko svestran i prilično ga je lako dodati u menu u sokovima, umacima, salatama od tjestenine i sendvičima.

Celer

Neopjevani heroj plate, celer, sazdan je od čak 95 posto vode. Zasluženo je popularan sastojak zelenih sokova, a da ne spominjemo koliko je dobrodošao dodatak juhama.

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva sve što morate znati o detoks sokovima i jesu li oni dobar izbor za vas

Rajčice

Evo jedne zgodne činjenice: dvije rajčice srednje veličine ekvivalent su jednoj šalici vode što je dobro znati  s obzirom na to da neki rajčice mogu jesti kao jabuke. Udio vode u u rajčici visokih je 95 posto.

Krastavac

Kriške krastavca nisu osvježavajuće samo za vaše oči tijekom beauty tretmana, one savršeno hidratiziraju i našu unutrašnjost. “Krastavci se sastoje od 96 posto vode. Upotrijebite ga s metvicom da začinite vrč vode, napravite od njega juhu, dodajte ga pizzama i salatama ili koristite kriške za umakanje”, savjetuje Becky Kerkenbush, napredna praktičarka kliničke prehrane i predstavnica državnih medija na Wisconsinskoj akademiji za prehranu i dijetetiku.

Lubenica

Udio vode u lubenici iznosi čak 92 posto! Osim što je lubenica ukusna sama po sebi, isprobajte je i u osvježavajućoj salati s krastavcima i feta sirom.

Jagode

“Ako želite povećati unos vode iz hrane, pokušajte jesti više sočnog voća, poput bobičastog voća, citrusa i dinja”, kaže Kris Sollid. Posebno su odlične jagode s udjelom vode od 90 posto. Za dodatnu draž ubacite ih u smoothije, salatu ili kao divan dodatak za aromatiziranje vrča vode.

Dinja

Ako nikada niste probali sok od dinje, svakako pokušajte. Dinja ne samo da se sastoji od 90 posto vode, već je bogata i vitaminima A i C koji blagotvorno djeluju na kožu i kosu.

Ana Herceg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo