Top 5 antistres ulja: pomažu u podizanju raspoloženja, ublažavaju nervozu i otpuštaju grčeve - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Top 5 antistres ulja: pomažu u podizanju raspoloženja, ublažavaju nervozu i otpuštaju grčeve

Eterična ulja putem olfaktornog sustava djeluju na limbički dio mozga, dio zadužen za emocije.

Zanimljivo je da miris kao osjetilo prvi dolazi do mozga. Putem mirisa možemo kreirati određeno raspoloženje, ublažiti tjeskobu,stres i nesanicu. Ako se pravilno odaberu, poštujući individualni pristup, indikacije i kontraindikacije, nemaju nuspojava niti izazivaju ovisnost.

Citrusi su najbolji za podizanje raspoloženja: slatka naranča, grejp, mandarina i limun. To su svježi, prepoznatljivi mirisi koje uglavnom svi vole. Slatka naranča podsjeća na blagdansko okupljanje obitelji, mandarina pokreće smijeh i radost, limun je odličan za učenje i vraćanje fokusa.

Eterično ulje kore limuna bistri um, pomaže nam fokusirati se i pročišćava zrak u prostoru. Japanci i Amerikanci ga odavno koriste za mirisnu animaciju radnih prostorija kako bi povećali učinkovitost i atmosferu na poslu te poboljšali kvalitetu zraka. Zaključak je bio smanjen broj pogrešaka, manje odlazaka na bolovanje i povećanje radnog elana i raspoloženja među djelatnicima.

Ylang Ylang i bergamot su eterična ulja koja mogu pomoći kod blažeg napadaja panike ali najbolje je da se koriste preventivno, u kupkama, masažama i mirisnoj animaciji prostora. Bergamot je izvrstan i kod straha od javnog nastupa: kapljicu utrljati među dlanove, dlanove primaknuti 5 cm od lica i udanuti na nos, izdahnuti na usta.

Rimska kamilica je dragocjeno ulje, jak spazmolitik – otpušta grčeve, pomaže prilikom opuštanja, ublažava nervozu. Eterično ulje ruže također spada među dragocjena ulja. Koristi se u minimalnim koncentracijama ali daje izvrstan učinak kod lošeg raspoloženja, tjeskobe, bezvoljnosti.

Suho četkanje: Ako nemate vremena za anticelulitne masaže, stvar spašava ovaj kućni tretman

Top 5 antistres ulja:

1. Bergamot

2. Matičnjak

3. Ylang ylang

4. Geranij

5. Mandarina ili/i slatka naranča

Osim toga, tu spadaju i rimska kamilica, ruža, jasmin, ružino drvo, prava lavanda, vetiver

Stanja kod kojih eterična ulja mogu pomoći:

1. Stres i briga

Slatka naranča olakšava stres, nervozu i napetost, a ako se ne možemo sjetiti kad smo zadnji put istinski uživali, onda je ovo eterično ulje pravi odabir! Preporučene metode: aromamasaža, aroma kupka, difuzer.

2. Osjećaj tuge

Mandarina se u francuskoj aromaterapiji koristi kod hiperaktivnosti djece, a u svakodnevnom životu ona pokreće smijeh i dobro raspoloženje. Preporučena metoda: aromamasaža i svakodnevna uporaba u lampici ili difuzeru

3. Nemogućnost fokusa

Llimun, usplođe pojačava koncentraciju i budnost. Preporučena metoda: difuzer u uredu ili na radnom stolu

4. Osjećaj da smo „u grču“

Eterično ulje lavande prave ili rimske kamilice- na fizičkoj razini jak spazmolitik, otpušta grčeve i spazme . Preporučena metoda: aroma kupka i aromamasaža.

5. Nesigurnost, pomanjkanje samopouzdanja, strah i osjećaj panike

Bergamot je esencijalno ulje koje je dobro udisati prilikom osjećaja dubokog straha, panike i kod nesigurnosti. Bergamot je dobro korisiti i prilikom javnih nastupa Preporučena metoda: aromamasaža i meditacija

Recepture za difuzere

ANTISTRESS MJEŠAVINA:

 • 10 kapi bergamota
 • 10 kapi geranija
 • 5 kapi mandarine

ANTISTRES I BOLJI FOKUS U UREDU:

 • 10 kapi limuna
 • 10 kapi bergamota
 • 5 kapi geranija

ANTISTRESS KUPKA:

 • 1 dcl sojinog vrhnja ili 2 žumanjka pomiješati s
 • 10 kapi mandarine
 • 10 kapi lavande prave
 • 10 kapi geranija

Napuniti kadu toplom vodom i neposredno prije ulaska uliti mješavinu u vodu. Zatvoriti oči i opustiti se 15-ak minuta. Nije za asmatičare.

AROMAMASAŽA:

 • 50 ml hladno prešanog ulja badema, marelice ili šljive
 • 5 kapi rimske kamilice ili lavande prave
 • 5 kapi bergamota
 • 10 kapi slatke naranče
 • 5 kapi geranija ili ylang ylanga

Za vrijeme aromamasaže nema razgovora, odaberite terapeuta u kojeg imate povjerenja kako biste se mogli duboko opustiti.

Vi, terapeut, prostor, vrijeme, najfinija esencijalna i biljna ulja u sinergiji ćete zajedno potaknuti proces dubokog opuštanja vrlo sličnog meditaciji. Kombinacija pokreta i eteričnih ulja otključat će napete mišiće, a prava atmosfera pomoći će umiriti um. Postoje tretmani koji kombiniraju masažu i tehnike mentalnog opuštanja, vizualizacije i meditacije. Na taj način dobivamo cjeloviti tretman opuštanja koji balansira tjelesno i duhovno.

Prirodni recepti: Napravite sami jednostavan serum za nokte ili bogatu kremu za ruke

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo