Zdravlje

Zdravlje

Znate li koja bolest najčešće uzrokuje sljepoću? 

Shutterstock

Prema procjenama u Europi od dijabetesa boluje 59 milijuna odraslih. Gotovo pola milijuna ljudi godišnje umre od posljedica. Podaci Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću (CroDiab) pokazuju kako je u Hrvatskoj dijabetes registriran kod 310.212 oboljelih. No, stvaran broj oboljelih procjenjuje se – veći je od pola milijuna građana RH. Zašto? Jer je dijabetes otkriven i dijagnosticiran kod manje od 60 posto oboljelih. 

Piše: Nađa Berbić/portalzdravlje.hr

Dijabetes je treći uzrok smrti u našoj zemlji te vodeći uzrok srčanim bolestima, sljepoći i amputacijama. Upravo komplikacije dijabetesa smanjuju kvalitetu života oboljelih, a ujedno čine i najveći trošak samom sustavu zdravstva. 

Život s dijabetesom 

O ovom velikom i globalnom javno zdravstvenom problemu i njegovim posljedicama razgovaramo s Andrejom Veljačom. Dijabetes tipa 1 ima već gotovo 40 godina. Duže od 30 godina na intenziviranoj je inzulinskoj terapiji. 

Dijabetes imam od djetinjstva. On je dio mene. Neizostavni je dio mog života koji mnogo toga ograničava i usmjerava. Osobito s obzirom na mnogobrojne komplikacije koje imam. Od dijabetičke retinopatije sam izgubila i vid prije petnaestak godina. Uz oštećenje vida imam i brojne ostale “…patije” uzrokovane dijabetesom, kaže Veljača. 

Među kroničnim komplikacijama dijabetesa osobito se ističe upravo dijabetička retinopatija kao najčešći uzrok sljepoće u svijetu i najzastupljenija komplikacija. 

Ove namirnice su moćni saveznici u borbi protiv dijabetesa, pretilosti, depresije i Alzheimera

Dijabetička retinopatija i makularna degeneracija 

O komplikacijama dijabetesa na vid i zdravlje očiju ističe kako ih je više te izdvaja najčešće:

Dijabetička retinopatija – ozbiljno je stanje koje se javlja kada visoke razine šećera u krvi oštećuju krvne žile u mrežnici oka. To može dovesti do krvarenja u mrežnici, stvaranja novih, abnormalnih krvnih žila i na kraju do gubitka vida. 

Makularna degeneracija – makula je dio mrežnice odgovoran za oštrinu vida i percepciju detalja. Visoke razine šećera u krvi mogu uzrokovati oticanje makule što dovodi do smanjenja centralnog vida i poteškoća u čitanju, obavljanju svakodnevnih aktivnosti. 

Važnost pregleda 

Dijabetes povećava rizik i od razvoja glaukoma, stanja koje povećava tlak unutar oka i može oštetiti očni živac. Ako se ne liječi, glaukom može dovesti do gubitka perifernog vida i u krajnjim slučajevima do potpunog gubitka vida.

Shutterstock

Dijabetičari su u većem riziku i od razvoja katarakte, zamagljivanja prirodne leće oka koja može uzrokovati zamućenje vida i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Dijabetes može uzrokovati oštećenje krvnih žila u oku. To može smanjiti protok krvi i dovesti do problema sa suhoćom očiju, iritacijom i crvenilom. 

Redoviti pregledi očiju su izuzetno važni za osobe s dijabetesom kako bi se rano otkrila bilo kakva oštećenja i poduzele odgovarajuće mjere za očuvanje vida. Kontinuirana kontrola razine šećera u krvi, redovita primjena lijekova, tjelesna aktivnost i suradnja s liječnikom ključni su u očuvanju zdravlja očiju kod osoba s dijabetesom, ističe Andreja Veljača. 

Razvoj komplikacija 

S obzirom na to, naglašava Veljača, da povišeni šećer u krvi kola krvotokom kroz cijeli organizam, utječe i uništava sva tkiva i organe. Osobito sitne krvne žilice oka, bubrega i periferne cirkulacije. Komplikacije se najčešće događaju usporedno. No, nema pravila kod koga će neki organ ili tkivo biti posebno ugroženi. To je individualno. No, najčešće komplikacije vezane su uz oči i bubrege kao organe. 

Sve više djece i mladih obolijeva od “staračkog dijabetesa” – evo i zašto

Među kroničnim komplikacijama dijabetesa osobito se ističe dijabetička retinopatija kao najčešći uzrok sljepoće u svijetu i najzastupljenija komplikacija po broju bolesnika. Prema podacima iz računalne baze Hrvatskog saveza slijepih od 5.100 slijepih osoba u Hrvatskoj više od 10 posto populacije vid je izgubilo uslijed komplikacija uzrokovanih dijabetesom, navodi Veljača. 

Ranjiva populacija 

Slijepe osobe oboljele od dijabetesa predstavljaju osobito ranjivu populaciju u riziku od razvoja daljnjih komplikacija bolesti zato što gubitak vida značajno otežava samonadzor i samokontrolu bolesti. Andreja Veljača upućuje nas na što ukazuju iskustva. 

Na nužnost njihovog osnaživanja usvajanjem zdravih životnih navika. Stjecanjem znanja i vještina za odgovorno pristupanje bolesti. To se može najbolje postići informiranjem slijepih osoba s dijabetesom o prevenciji komplikacija. O utjecaju bolesti na ostatak organizma, prehrani, samokontroli bolesti i fizičkoj aktivnosti. Svim tim mjerama se posredno utječe i na podizanje razine znanja oboljelih i članova njihovih obitelji. Ali i osoba u njihovoj užoj lokalnoj zajednici. 

Mnogi imaju bolest, a nemaju dijagnozu 

Kako suvremeni način života i loše životne navike dovode do povećanja broja oboljelih od dijabetesa važno je kontinuirano doprinositi prevenciji nastanka bolesti među zdravom populacijom. Identificirati oboljele osobe koje nemaju postavljenu dijagnozu. I to kroz informiranje o rizičnim čimbenicima, promociju zdravlja, zdravih stilova života i redovite kontrole. Nužno je i informiranje osoba koje su u ranoj fazi oboljenja te podizanje razine njihove svijesti o mogućim komplikacijama bolesti. Poput dijabetičke retinopatije i drugih te načinima njihove prevencije, objašnjava Andreja Veljača. 

Shutterstock

Komplikacije se moraju spriječiti 

Dijabetes je definiran kao pošast modernog doba, dodaje Veljača. Trenutno je jedna od najraširenijih bolesti na svijetu koja ima tendenciju rasta i uzrokuje teške posljedice. Tijek bolesti obilježen je razvojem kroničnih komplikacija koje dovode do drastičnog smanjenja kvalitete života velikog broja oboljelih. Istodobno, upravo liječenje komplikacija čini najveći udio u troškovima liječenja dijabetesa. 

Stoga je od presudne važnosti što uspješnije prevenirati nastanak bolesti i pravovremeno spriječiti komplikacije uzrokovane dijabetesom. I to je od presudne važnosti kako za oboljele tako i za održiv zdravstveni proračun, posebno naglašava Veljača. 

Rana intervencija i liječenje 

Smanjenje komplikacija dijabetesa na vid i zdravlje očiju zahtjeva pažljivu brigu o svojem zdravlju i redovitu suradnju s liječnicima. Govori nam i kako bi se taj problem mogao spriječiti ili umanjiti. 

Redoviti pregledi očiju kod oftalmologa ili specijalista za dijabetičku retinopatiju su ključni. Rano otkrivanje problema omogućuje ranu intervenciju i liječenje. To može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija odnosno sljepoće.

Kontrola razine šećera u krvi je dio prevencije. Održavanje stabilnih razina šećera u krvi je ključno za smanjenje oštećenja krvnih žila u mrežnici oka. Praćenje razine šećera, pridržavanje dijete i primjena propisanih lijekova ili inzulina pomažu u očuvanju zdravlja očiju. Otkada postoje senzori za mjerenje razine šećera u plazmi, regulacija može biti mnogo kvalitetnija i bolja, naglašava Veljača. 

Pratite promjene vida 

Objašnjava nam i sljedeće četiri važne mjere. 

  • Kontrola krvnog tlaka: Visok krvni tlak može dodatno oštetiti krvne žile u očima. Redovito praćenje krvnog tlaka i suradnja s liječnikom kako bismo tlak održavali unutar preporučenih vrijednosti može pomoći u zaštiti vida. 
  • Zdrav način života: Održavanje zdrave tjelesne težine, pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje pušenja mogu pozitivno utjecati na opće zdravlje, uključujući i zdravlje očiju. 
  • Praćenje simptoma: Treba biti svjestan simptoma kao što su zamagljen vid, promjene u vidnom polju, česte upale, crne točkice u vidnom polju, osjećaj pritiska u očima ili bilo kakvi drugi problemi s vidom. 
  • Edukacija o dijabetesu: Razumijevanje kako dijabetes može utjecati na oštećenje vida i koje mjere se mogu poduzeti kako bi smanjili rizik od komplikacija izuzetno je važno. Edukacija će pomoći za proaktivnost u brizi o svom zdravlju. 
Shutterstock

Sve te mjere Andreja Veljača ističe kao nužne u ograničavanju, sprječavanju i kontroli problema. 

Dodatni rizici kod slijepih dijabetičara 

Andreja ističe kako dijabetes može uzrokovati niz komplikacija kod osoba s oštećenjem vida. Osim problema s očima, slijepi dijabetičari mogu biti izloženi dodatnim rizicima i izazovima. Nabrojila je osam od niza komplikacija koje se mogu pojaviti kod slijepih dijabetičara. 

Neuropatija 
Dijabetes može oštetiti periferne živce što može dovesti do neuropatije. Osobe s neuropatijom mogu osjećati trnce ili gubitak osjeta u ekstremitetima. To može dodatno otežati svakodnevne aktivnosti i kretanje. 

Ranice i infekcije 
Smanjeni osjet dodira i osjeta u ekstremitetima može dovesti do toga da slijepi dijabetičari ne primijete manje rane ili ozljede. To povećava rizik od infekcija i mogućih komplikacija, posebno na nogama. 

Problemi s cirkulacijom 
Dijabetes može utjecati na cirkulaciju krvi što može usporiti proces zacjeljivanja rana i povećati rizik od problema s cirkulacijom. 

Problemi s bubrezima 
Dijabetes može oštetiti funkciju bubrega i dovesti do kronične bolesti bubrega. Slijepi dijabetičari trebaju posebno pratiti svoje zdravlje bubrega kako bi spriječili komplikacije. 

Srčane komplikacije 
Dijabetes je čimbenik rizika za srčane bolesti kao što su srčani udar i moždani udar. Osobama s invaliditetom vida može biti veći izazov prepoznati simptome tih komplikacija i pravovremeno reagirati. 

Depresija i anksioznost 
Slijepi dijabetičari mogu biti podložniji osjećajima depresije i anksioznosti. Posebno zbog izazova povezanih s održavanjem kontrole nad dijabetesom i invaliditetom vida. 

Problemi sa samopomoći 
Slijepi dijabetičari mogu se suočiti s teškoćama u samopomoći kao što su doziranje lijekova, pravilna prehrana i praćenje razine šećera u krvi. 

Problemi u komunikaciji 
Osobe s oštećenjem vida mogu imati otežanu komunikaciju s medicinskim stručnjacima ili pristup informacijama o dijabetesu. 

shutterstock

Gubitak vida koji se može i mora spriječiti 

Za prevenciju i upravljanje ovim komplikacijama, slijepi dijabetičari trebaju redovito pratiti svoje zdravstveno stanje, surađivati s medicinskim timom, pratiti preporučene terapije, voditi zdrav način života i koristiti tehnike samopomoći. Važno je pravodobno prepoznati i rješavati potencijalne probleme kako bi se osiguralo bolje zdravstveno stanje i kvaliteta života, zaključuje Andreja Veljača. 

Više od dvije milijardi ljudi na svijetu živi s oštećenim vidom ili slijepi, a od toga je djelomičan ili potpuni gubitak vida kod njih milijardu – mogao biti spriječen. Prevencija, rano otkrivanje i dostupno liječenje, smjer su koji je definirala i Svjetska zdravstvena organizacija. Uz navedene podatke o dijabetesu jasno je koliko je iznimno važno organizirano i sustavno omogućiti preventivni pregled vida oboljelima od dijabetesa. 

Dijabetička retinopatija, uz glaukom, kataraktu i degeneraciju makule, jedan je od glavnih uzroka slabljenja i gubitka vida. I brojke su to koje će, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, rasti i nadalje. Štoviše, do 2050. godine se – utrostručiti. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo