Zdravlje

Zdravlje

Zuji vam u ušima? Evo što može biti razlog tome

Učestalo zvonjenje, zujanje ili šum u uhu mogu ozbiljno utjecati na kvalitetu vašeg života. Od tinitusa pati oko 10 do 15 posto ljudi, a može biti vrlo neugodan, često i uznemirujući.

Tinitus može biti povremen ili stalan problem, no kako to zapravo nije bolest, nema ni lijeka.

Može ga ublažiti liječenje osnovne bolesti, primjerice nagluhosti, pa tako nošenje slušnog aparata ublažava tinitus u čak 50 posto slučajeva.

Mozak igra veliku ulogu

Nova studija Sveučilišta Harvard nudi revolucionarni uvid u ulogu koju mozak ima u tinitusu – i njegovu iznenađujuću važnost.

Tri najbolje metode koje vraćaju energiju i oduzimaju godine našem licu  

Istraživački tim predvođen dr. Stéphaneom F. Maisonom, audiologom na Massachusetts Eye and Ear i izvanrednim profesorom na Medicinskom fakultetu Harvard, otkrio je da kronični tinitus nije povezan samo s gubitkom slušnog živca, već i s hiperaktivnošću moždanog debla.

Ako ste u prometnoj nesreći izgubili nogu, mogli biste osjetiti fantomsku bol – osjećaj da vam je noga još tu i da vam stvara nelagodu. To se događa jer vaš mozak pokušava nadoknaditi gubitak, a pritom postaje hiperaktivan, pa osjećate nešto čega zapravo nema. Isto vrijedi i za tinitus – mozak osobe s oštećenjem sluha pokušava ‘čuti’ nešto čega nema, što može rezultirati percipiranim zvukom, rekao je dr. Maison.

Dobre vijesti su da bi istraživanje moglo pružiti specifičan način za dijagnosticiranje tinitusa.

Shutterstock

Nada je da ćemo obnoviti slušna vlakna koja su izgubljena kroz terapiju lijekovima. Posljedica toga mogla bi biti da ponovnim treniranjem mozga putem liječenja možemo smanjiti tinitus, rekao je Maison.

Koje bolesti i stanja uzrokuju tinitus?

Prema podacima s Yalea, ovo oštećenje može nastati od nečeg manjeg kao što je nakupljanje ušnog voska, ili može biti rezultat bolesti ili poremećaja, kao što su:

 • Neurološki problemi, uključujući ozljedu glave
 • Srčana bolest
 • Infekcija uha ili sinusa
 • Poremećaj unutarnjeg uha
 • Visok kolesterol
 • Stanja štitnjače
 • Hormonske promjene
 • Fibromialgija
 • Poremećaj temporomandibularnog zgloba
 • Nuspojava ili reakcija na lijekove na recept
 • Problemi s cirkulacijom

Brzo se naljutite i reagirate burno? Evo kako se odmah smiriti i kontrolirati bijes

Što pogoršava tinitus?

Mnogo je stvari na koje su ljudi koji pate od tinitusa osjetljivi, no dobro je znati da ublažavaju pozadinski zvukovi. Ovo su neke od stvari koje ga pogoršavaju:

Glasni zvukovi
Buka mašinerije, preglasne slušalice ili koncert mogu izazvati zvonjavu i šum u ušima. Zaštite svoje uši čepićima te smanjite volumen kad god to možete.

Lijekovi
Na ovom širokom popisu nalaze se antibiotici, antidepresivi, diuretici, lijekovi protiv raka, nesteroidni protuupalni lijekovi te visoke doze aspirina. Često će simptomi nestati kad prestanete uzimati lijekove.

Shutterstock

Stres
Da, ako ste uzrujani i zvonjava u ušima će biti glasnija. Pokušajte se opustiti vježbanjem, dubokim disanjem, masažom…što god vas relaksira je dobro.

Problemi s vilicom
Zglob vilice dijeli živce i ligamente s unutarnjim uhom. Tako da problemi s vilicom mogu uzrokovati i probleme u uhu – jednako bol kao i zvukove.

Vosak u ušima
Cerumen štiti uši od prodora prljavštine, ali nekad ga jednostavno ima previše. Posjetite liječnika kako biste riješili problem jer guranje štapića u uho može samo prouzročiti dodatne probleme.

Visoki tlak
Posjetite liječnika kako biste dobili lijekove koji kontroliraju visoki krvni tlak ako ste primijetili da vam je to čest problem. Zujanje može uzrokovati i preniski tlak.

Shutterstock

Infekcije
Ponekad se zujanje i zvonjava u ušima javljaju odmah nakon prehlde. Trebali bi nestat kroz tjedan dana, a ukoliko se to ne dogodi, posjetite liječnika.

Manjak željeza
Neka istraživanja pokazuju da tinitus može biti izazvan i manjkom željeza, to jest anemijom.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo