Psiha

Psiha

Brzo se naljutite i reagirate burno? Evo kako se odmah smiriti i kontrolirati bijes

Shutterstoc

Ljutnja je jedna od onih jakih emocija koje svi doživljavamo – neki češće ili rjeđe od drugih – a različite nas stvari izazivaju i razdražuju.

To može biti zdrava emocija do određene točke. Na primjer, ljutnja zbog nekog razloga, nepravde ili političkog pitanja može nas motivirati da djelujemo za dobro. Puno utjecajnijih pokreta i promjena počelo je s osjećajem ljutnje ili frustracije.

Ali ljutnja može biti i vrlo opasna. Ljutnja može izmaknuti kontroli i imati negativne posljedice na vas i druge, ovisno o tome kako se s njom nosite i kako je izražavate. Emocija se manifestira na različite načine, a ako se često i intenzivno ljutite, vjerojatno možete prvo početi primjećivati fizičke simptome. Vaše srce brže kuca, disanje se ubrzava, mišići se napinju i još mnogo toga.

Ako osjećate da se ljutite, što trebate učiniti?

  1. Recite sebi da se smirite. Polako si ponavljajte nježne fraze poput “polako”, “ohladi se” ili što god vam odgovara.
  2. Prisilite se napustiti situaciju. Odvojite vrijeme, otiđite i izbjegavajte povratak prerano. Prošećite.
  3. Koristite vizualizaciju da se smirite. Zatvorite oči i zamisli se na svom omiljenom mjestu.
  4. Brojite do 10 (ili 50…) ako osjećate da ćete učiniti ili reći nešto loše. To je brz i jednostavan način da se mentalno odvojite od situacije.
  5. Umijte se s malo hladne vode.
  6. Usporite i usredotočite se na svoje disanje. Svjesno disanje uključuje polagane, duboke udisaje kroz nos i polagane izdisaje kroz usta.
  7. Telefonirajte prijatelju. Imate li prijatelja ili člana obitelji koji vas može poslušati i smiriti?
  8. Pokušajte negativne, ljutite misli zamijeniti pozitivnima, racionalnima. Čak i ako se osjećate uzrujano, podsjetite se da ljutnja i bijes neće popraviti i kako se osjećate.

Zašto biramo partnere koji nisu za nas? Zanimljiv razlog otkriva psihologinja

Kako dalje?

Odvojite vrijeme za sebe da se oslobodite stresa i usredotočite se na aktivnost koja vas veseli, bilo da je to čitanje, druženje s prijateljima ili bilo što drugo. Dovoljno tjedne tjelovježbe također može pomoći u ublažavanju stresa.

Vježbajte tehnike opuštanja kao što je slušanje umirujućih zvukova – pjesama ili meditacija ili joga.

Vodite dnevnik o svojoj ljutnji. Zabilježite osjećaje koje ste doživjeli, koji su čimbenici pridonijeli vašoj ljutnji i kako ste na nju reagirali. Pokušajte zapisati misli koje su vam prolazile kroz um, a zatim razmislite o tim slučajevima i vidite postoji li nekakav obrazac vaše ljutnje.

Razmislite o posljedicama koje dolaze s ispadima bijesa. Uzrokuje li vaša ljutnja napetost u vašem odnosu? Plašite svoju djecu? Odvojite vrijeme da razmislite o tome kako vaša ljutnja može utjecati na one oko vas.

Kako prepoznati je li djetetu potrebna psihološka pomoć? Ove znakove nemojte ignorirati

Pokušajte zabilježiti sve druge emocije koje osjećate uz ljutnju. Osjećate li se depresivno? Frustrirano? Zbunjeno? Naučite o zdravoj komunikaciji s drugima. Sposobnost racionalnog i smirenog razgovora kada se počnete ljutiti može biti važan dio oslobađanja od ljutnje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo