5 razloga zašto ste skloni nakupljanju masnih naslaga oko struka

Shutterstock 129605663

Prihvatili ste da je područje oko trbuha vaša "slaba" točka i znate da izbjegavanjem slatke i masne hrane možete spriječiti daljnje nakupljanje masnih naslaga. Postoji još razloga zašto je baš vama teško ukloniti višak masnoće.

Pojedinci imaju puno više poteškoća sa uklanjanjem masnih naslaga na područja oko struka, a u nekim se slučajevima ne radi samo o manjku sreće i višku hrane. 

Znanstvenici smatraju kako postoje dokazi zašto je tako, a evo i nekoliko njih...

1. Majka vam ima tijelo u obliku jabuke

Kako dobivamo i gubimo kilograme, na žalost, ovisi o genetici pa su tako mjesta na kojima nam se prvo počnu nakupljati masne naslage, ujedno i mjesta na kojima ćemo zadnje izgubiti masnoću. Brzi pregled obiteljskog stabla može otkriti koji oblik tijela "vlada" u obitelji. Ako imate tijelo u obliku jabuke, oslonite se na tjelovježbu i smanjite unos kalorija.

2. Hormoni se mijenjaju

Tijekom menupauze većina žena svu kilažu nosi na bokovima i bedrima te često primjećuju kako im raste i trbuh. Pad estrogena u organizmu je normalna stvar koja dolazi sa starenjem te je moguće glavi krivac za promjenu izgleda. Izvodite vježbe snage koje bi vam mogle pomoći učvrstiti željeni dio tijela.

3. Uzrok mogu biti policistični jajnici

Policistični jajnici se obično pojavljuju u pubertetu a problem može nestati tek u menopauzi. Osim problema poput izostanka menstruacije i pojačane dlakavosti, ovaj sindrom može uzrokovati nakupljanje masnoća na području struka i leđa. Smatra se da je uzrok višak muškog spolnog hormona testosterona.

4. Manjak sna

Manjak sna organizam ostavlja u stanju stresa i tako se remeti rad metabolizma. Usporen metabolizam olakšava masnoćama nakupljanje na kritičnim mjestima. Ako idete kasnije spavati, veća je mogućnost da ćete kasno i jesti, a to samo znači dodatni unos nepotrebnih kalorija.

5. Pod stresom ste

Sigurno ste primijetili kako pod utjecajem stresa posežete za masnom i slatkom hranom. Stres također signalizira organizmu da sprema zalihe, uz istovremeno usporavanje metabolizma. Važno je, ukoliko se često nalazite u stanju stresa, jesti zdravu hranu jer jedino na taj način možete zaustaviti debljanje.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!