Koji je vaš životni smisao?

Sreća život shutterstock

Kada bi vas netko upitao što je vaš životni smisao, što biste rekli? Materijalna dobra, karijera ili nešto treće? Gotovo svakodnevno viđamo sve nezadovoljnije pojedince bez obzira što posjeduju mnoga materijalna dobra.

U svakodnevnicu kao da se uvuklo nezadovoljstvo i apatija. Ovo više nema smisla izjava je koju često čujemo. Nakon blagdanske gozbe, dana ljubavi i karnevalskih ludorija nastupa vrijeme zatišja. Za vjernike vrijeme Korizme je ujedno vrijeme samoprocjene osobnih vrednota te vlastitih mogućnosti i ciljeva.

Što je smisao života?

Svatko se od nas upita u nekom trenutku života koji je njegov smisao. Zamislite sljedeće scenarije: odricali ste se i ulagali u školovanje, u zadanom ste roku diplomirali da biste u konačnici bili bez posla. Ulagali ste u brak ili vezu da bi vas na kraju partner prevario. Trudili ste se da firma uspješno posluje, da bi vas novi šef proglasio tehnološkim viškom. Koji je smisao svega toga?

Logoterapija smisla

Na ta i slična pitanja najviše odgovora daje logoterapija, jedna od egzistencijalnih psihoterapija.

Logoterapija nastoji čovjeka učiniti svjesnim vlastite odgovornosti za život, pretvarajući svoje mogućnosti u stvarnost. Zagovornici logoterapije ističu da je volja za smislomn primarni pokretač u čovjekovom životu.

Znati koji je smisao života čini osnovu duševnoga zdravlja. U traganju za smislom života uvijek treba krenuti od činjenice da je svatko od nas biološko, psihološko, društveno i duhovno biće. Svakodnevno smo u interakciji, profesionalno ili privatno, s drugima. Smisao života ne možemo tražiti samo na psihološkoj razini. Treba ga, naime, neprekidno sagledavati i kroz duhovnu dimenziju.

Pronalaženje smisla

Pokušavamo pronaći smisao u životnim situacijama koje se ponekad čine uistinu besmislene. Promišljanje o situaciji, odluka da želimo nešto promijeniti i življenje u skladu s odlukom dobro je popratiti sljedećim strategijama :

Svakom od nas su dani neki talenti. Ne možete naći posao u struci, čini vam se da sve gubi smisao. Ne očajavajte, nego promišljajte o svojim talentima koje još imate. Ako nema posla za vašu struku, znate da ste talentirani za čuvanje djece, prihvatite posao dadilje kako biste zaradili za svakodnevni život dok ne pronađete posao za koji ste se školovali. Neka vaša životna vizija poput ode odzvanja gromoglasnim DA.

Ja mogu uspjeti, ja želim uspjeti, ne želim se predati neovisno o teškoćama i preprekama na koje nailazim. Vježbajte viziju svoga ostvarenja  i neka vaše duboke čežnje budu vaše pogonsko gorivo.

Vjerujte u ono što želite i što ste definirali kao svoj dugoročni cilj. U svakom trenutku budite svjesni da nitko drugi osim vas ne može preuzeti odgovornost pred izazovom koji se zove život. Nitko ne može učiniti vaš život besmislenim osim Vas sami. I ne zaboravite, smisao života ne izmišljamo, nego otkrivamo.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!