Stres na poslu utječe i na vašu obitelj

posao-stres-kolege-ljutnja-timski-rad

Ako ste na poslu pod velikim stresom, a šef nema razumijevanja za vaše radne obveze, negativno raspoloženje može se prenijeti i na vašu kućnu atmosferu te ponašanje partnera i djece.

Kada se stres s posla prenese i na vaš privatni život, vaša obitelj može osjetiti posljedice, tvrde stručnjaci. Nedavna američka konferencija o poslu, stresu i zdravlju fokusirala se na radna mjesta koja su dobra za obitelj i utjecaju nadređenih osoba na zdravlje zaposlenika.

"Rezultati istraživanja variraju, no velik broj ispitanika izjavio je kako je posao najveći izvor stresa u njihovom životu", kaže Michael Ford, profesor psihologije na sveučilištu  Albany-State University iz New Yorka. "U isto vrijeme, svi imaju život izvan posla", dodaje Ford.  "Zato treba razumjeti kako posao utječe psihološku i fizičku dobrobit ljudi".

Kada je u pitanju stres koji iskusimo na poslu, postoji niz zdravstvenih posljedica. Kod visokih razina poslovnog stresa javljaju se problemi s mentalnim zdravljem. Veći je broj simptoma depresije, a i kardiovaskularno zdravlje povezano je s naporom na poslu. Prisutni su i problemi s kilogramima, odnosno pretilost.

Kada su ljudi pod stresom na poslu, a njihovi nadređeni ne pokazuju razumijevanje, češća su negativna ponašanja u smislu odabira loše hrane, izbjegavanje vježbanja i slaba kvaliteta sna.

Stres na poslu utječe i na veze

Stres na poslu smanjuje i kvalitetu braka osobe. Kada je jedan partner pod stresom, to se prenosi na partnera i djecu te oni iskazuju niz zdravstvenih tegoba i problema s ponašanjem.

Primarni izvor stresa na poslu su, pritom, nadređene osobe - šefovi i direktori, a ne nužno količina posla. Nedostatak potpore i razumijevanja od šefa, prenosi se u privatni, obiteljski život u smislu vremena i energije koje oduzima ljudima, a utječe i na njihovo raspoloženje.

Stoga bi poslodavci trebali više slušati svoje zaposlenike i obraćati pozornost na njihove potrebe te pokazati da im je stalo. Ovo, naravno, nije inovativno otkriće, no mnogi šefovi se ne ponašaju na taj način.

Pročitajte i korisne savjete kako se nositi sa stresom!

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!