Usamljenost je loša za zdravlje

plavusa, caj, prijateljice, samoca, tuga, dosada

Osobe koje imaju prijatelje, ali s njima ne mogu ostvariti dublji odnos ili u vezi kojoj nedostaje emocionalni aspekt završit će usamljeno. Upravo ova osamljenost može dovesti do lošeg zdravlja, tvrde američki stručnjaci.

Dva nova istraživanja američkog Sveučilišta u Arizoni pokazala su kako površni odnosi i veze jedino mogu izroditi izoliranost i izdvojenost iz društva.

"Prisutna je veza između društvenih mreža i zdravlja, ali točni mehanizam nije nam poznat", tvrdi psihologinja Stacey Passalacqua sa Sveučilišta u Arizoni, koja je ujedno i jedna od autora istraživanja.

Njen je tim odlučio istražiti individualnu percepciju stresa u društvene potpore kako bi razumjeli kako usamljenost utječe na zdravlje.

U istraživanje su uključili 265 osoba starih između 19 i 85 godina i ustanovili kako su osobe koje imaju mali broj bliskih prijatelja u manjoj mjeri sposobne nositi se sa svakodnevnim stresom i ne vode računa o svom zdravlju. Jednako tako, usamljene osobe ne spavaju dovoljno!

Zanimljivo, osobe koje su bile u vezi nisu mogle u potpunosti isključiti usamljenost iz svog života. Istraživačima se čini kako je važnije imati bliske prijatelje i dobre odnose sa članovima obitelji kako bi izbjegli osjećaj usamljenosti.

"Sama činjenica postojanja veze ne mora uvijek dovesti do vašeg zadovoljstva ili potpore. Usamljenost je diskrepancija između ostvarene i željene razine društvenih kontakata, što ima važne implikacije. Teško je okarakterizirati usamljenu osobu jer ono što je bitno nalazi se u vašoj glavi", objasnio je drugi čelnik istraživanja Chris Sergin.

"Toliko je mnogo ljudi u našim svakodnevnim interakcijama, ali nedostatak bliskog člana obitelji ili prijatelja je nešto što bi se trebalo shvatiti ozbiljno. Ponekad ne shvaćamo koliko su dobri obiteljski odnosi važni za naše zdravlje", zaključila je psihologinja Stacey Passalacqua.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!