Kako zaustaviti zlostavljanje na radnom mjestu

mobing

Kada ste u situaciji da svakodnevno trpite mobing na radnom mjestu ili imate situaciju da netko od članova vaše obitelji prolazi iskustvo mobinga onda vam je zasigurno navedeni problem dobro poznat.

Što je mobing na radnom mjestu?

Mobing, se prema većini autora definira kao napad na ugled, čast i dostojanstvo jednog ili grupe radnika, a krajnja je namjera eliminacija iz radne sredine. Može se manifestirati na različite načine, a najčešće se prepoznaje kroz neke od navedenih:

  • neetična i neprofesionalna komunikacija
  • osobu se sustavno omalovažava, ismijava
  • u trenucima kada se žrtva želi izboriti za sebe nailazi na kažnjavanje
  • zlostavljač sa žrtvom razgovara povišenim tonom, prekida i onemogućava žrtvi da iznese vlastito mišljenje
  • pojačana je kontrola izvođenja zadanih zaduženja
  • često se zadaju zaduženja koja žrtva ne može izvršiti zbog kratkoće vremena
  • Izvršeni zadaci se ocjenjuju kao nedovoljno kvalitetno obavljeni 
  • lansiraju se priče o psihofizičkoj nesposobnosti žrtve pokušavajući izolirati žrtvu od važnih informacija optužujući je da narušava radnu dinamiku 

Kada je ljubavna veza osuđena na propast?

Sindrom praznog i punog stola 

U praksi se zlostavljanje na radnom mjestu može manifestirati na različite načine. Događa se da zlostavljač na radnom mjestu (nadređena osoba) sustavno ignorira i zaobilazi žrtvu dajući radne zadatke ostalim članovima tima kako bi dodatno narušio radnu ravnotežu zlostavljane osobe.

U praksi česte se nailazi na slučajeve u kojima zlostavljači sustavno zatrpavaju osobu radnim zadacima ne mareći za vrijeme niti realne mogućnosti izvođenja radnih obaveza. U konačnici žrtve zbog sustavnog nametanja radnih obaveza posao „nose kući“ nemajući vremena za privatne obaveze i odmor.

Posljedice su mnogobrojne u navedenim situacijama osim što „strada žrtva“ sustavno se narušavaju privatni odnosi koji vode do sloma pojedinca.

Niste zadovoljni vlastitim izgledom? Razmislite još jednom...

Tko su zlostavljači?

Nažalost, često se radi o „uglađenim, komunikativnim, susretljivim osobama“ za koje će većina reći da su na prvi pogled vrlo drage osobe. U radnoj sredini oni koji su u direktnom kontaktu najbolje znaju tko su ti pojedinci. Brojna istraživanja upućuju u psihološki profil zlostavljača koji su većinom psihopate.

U narodu postoji izreka „Gdje je psihopat na vlasti radnici su na bolovanju". Oni su osobe koje pokušavaju prikriti vlastitu nemoć u nekoj drugoj sferi života (najčešće privatnoj) Nastoje u radnom okružju stvoriti grupu uposlenika kojima svakodnevno demonstriraju svoju moć i važnost. To su pojedinci koji su inferiorne osobe, a za njih vrijedi zlatno pravilo: Iza svake prepotencije krije se neka impotencija.

Zašto prihvaćamo tuđu, a opravdavamo svoju laž?

Agresivno ponašanje

Šefovi psihopati imaju ozbiljnih mentalnih problema, u većini su to osobe oboljele od antisocijalnog poremećaja ličnosti. To su pojedinci koji imaju kriva moralna uvijerenja, nemaju osjećaj krivnje, sažaljenja ili kajanja.

Psihopati se prema žrtvama ponašaju krajnje agresivno dok su prema drugim osobama izrazito ljubazni na jedan vrlo hladan i proračunat način. Oni su dobri glumci koji ne priznaju niti zakonske niti moralne norme. Možda je najvažnije znati da osobe koje otkriju mobera u radnom kolektivu postaju preko noći žrtve. Zlostavljač kada spozna da je otkriven žrtvu pokušava eliminirati na sve moguće načine iz radnog okružja jer ima otvorenu prijetnju.

10 znakova lošeg raspoloženja i kada potražiti stručnu pomoć

Kako se zaštititi?

Nažalost o mobingu na poslu se rijetko govori, ekonomska situacija često je jedan od razloga uz strah koji je prisutan kod većine žrtava. Ne poznavanje zakona o zaštiti dostojanstva radnika samo je dodatni razlog da žrtve ne traže pomoć. U Hrvatskoj postoji Udruga za mobing koju vodi niz stručnjaka.

Udruga između ostalog daje besplatno telefonsko savjetovanje, pravnu pomoć, psihoterapijsku pomoć i niz drugim aktivnosti. Za sva pitanja oko zaštite dostojanstva na radnom mjestu možete se obrati na telefon: 01/3907 301.

I ne zaboravite, vlast u rukama psihopata je opasno oružje od kojeg ste danas vi nastradali a sutra će netko drugi. Biti jači od zlostavljača je snaga kojom raspolažu veliki i moćni ratnici.

Znate li kako kontrolirati ljutnju? Evo nekoliko načina

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!