Starost i demencija

suosjecanje, ruka, ruke, starost, bolest, dodir

Pitanje čitateljice:

Javljam se radi problema s bakom. Ona ima 78 godina, bila je dobrog zdravlja do unatrag pet šest godina, a onda joj je doktor radi tlaka i iscrpljenosti dao lijekove koja redovito koristi. Zadnjih nekoliko godina primjećujemo u kući da ona postaje drukčija nego ranije, ljubomorna je, čuva stvari za sebe ili uzme nešto, poslije ne želi priznati da je nešto uzela, jako se ljuti. Ljubomorna je na pažnju koju drugi posvećuju djeci, često se ljuti na njih. I dalje je dosta aktivna, pomaže u kući, kuha i sprema koliko može. U zadnje vrijeme zaboravlja i ljubomora postaje sve jača. Da li se radi o senilnosti, ili o nekom poremećaju?

Odgovor psihijatra Igora Girotta:

Starost nije poremećaj ili bolest. To je faza razvoja u kojoj se funkcije organizma mijenjaju vidljivije nego ranije, tako da se to prepoznaje na više razina: pokretljivost i snaga slabe, različiti organski sustavi pokazuju specifične involutivne promjene, a psihičke funkcije se također mijenjaju tako da uglavnom slabe. Kod starijih, osobito članova vlastite obitelji, lako prepoznajemo promjene koje idu prema slabljenju ranije prisutnih funkcija. Pritom se lakše zaboravljaju vrijednosti koje takva osoba ima i dalje, unatoč manjkavosti npr. prisjećanja nedavnih događaja...

Demencija ili senilnost

U razgovornom jeziku često kažemo senilnost za proces starenja kada on u stvari odgovara dementnom procesu. Demencija je narušavanje intelektualnih sposobnosti koje vodi slabljenju radnog, socijalnog kao i osobnog funkcioniranja.

U razvoju demencije se uočavaju na prvom mjestu manjkavosti u pamćenju (upamćivanju i dosjećanju) novih događaja, dok starija sjećanja ostaju još neko vrijeme netaknuta. Mogu se pojaviti problemi u organiziranju ili razumijevanju, osobito kad se radi o razumijevanju odnosa. Poseban problem mogu biti slabljenja u inhibiciji (zatomljivanju) različitih poriva, nagonskih poticaja. Tako dementna osoba može značajno mijenjati svoje običaje, ponašanje ili sfere interesa. Emocionalnost uslijed tog procesa može otupjeti kao što se može i pojačati, što može dovesti do apatije ili do jake ekscitacije.

Uzroci dementnih procesa

Demencija nastaje zbog oštećenja stanica kore velikog mozga. U kliničkim pojavnostima se mogu razlučiti tri glavne vrste grupe demencija, a to su Alzheimerova, vaskularne i demencije uslijed drugih bolesti (kao što su Parkinsonova bolest, AIDS, Pickova ili Creutzfeld-Jakobove bolesti). Alzheimerova i vaskularna demencija imaju nešto različite simptome no uglavnom se teško razlikuju bez specifičnih pretraga. No, kad postoji jasna anamneza bolesti krvožilnog sustava, kao u pitanju čitatelja, onda je lakše zaključiti da se radi o vaskularnoj demenciji.

Organski poremećaji

Tim nazivom grupiramo različita stanja u kojima je osnova psihičkog poremećaja neko grublje oštećenje neurofiziologije mozga. Tako kod nekih difuznih oštećenja mozga može doći do organskog poremećaja ličnosti, stanja koje se može javiti puno prije uobičajene starosti. Uslijed (najčešće vaskularnih) starosnih promjena mozga može doći i do različitih promjena u ponašanju, afektivnih poremećaja (depresije), kao i pojave tjeskobe ili halucinacija. Akutni i vrlo teški oblici organskih poremećaja mozga koji uključuju promjene svijesti i dezorijentaciju nazivaju se delirij. Različite tjelesne bolesti ili stanja mogu također učiniti oštećenje ili promjenu fiziologije mozga.

Zelotipija

Pojam zelotipije odgovara bolesnoj ljubomori. Koji puta se javlja u demenciji, ili kao znak organskog poremećaja mozga. Kod gospođe opisane u pitanju se na sreću to stanje kombinira s dosta aktivnosti (pomaže u kućanskim poslovima) tako da očito sam dementni proces nije značajnije narušio funkcionalnost.

Pomoć u dementnim smetnjama

Na prvom mjestu u prevenciji i pomoći u starijoj dobi je – aktivnost. Uključenost u obitelj ili u druge socijalne interakcije dokazano pomaže usporiti dementni proces kod starijih. Redovit i temeljit liječnički nadzor može biti presudan također u spriječavanju progesije različitih oblika demencije tako što se liječe ili usporavaju procesi koji uzrokuju demenciju. Kod pojave različitih kliničkih stanja u okviru demencije na raspolaganju mogu biti raznovrsni lijekovi i postupci.

No, treba znati da unatoč postojanju različitih simptomatskih lijekova, pomoćnih pripravaka i anti-dementika, univerzalne tablete protiv poteškoća u starenju nema.

 Prati nas na Viber Public Chatu!