Borovnice i probiotici – pravi par za zdravlje

borovnice

Primamljivo tamnoplavo voće je bogato antioksidansima koji sprječavaju rak, vitaminima i mineralima, zbog čega se ovo voće preporučuje kod raznih bolesti. Učinak se potencira ako ih konzumirate s probioticima – dobrim bakterijama iz jogurta i sličnih proizvoda.

Švedski su istraživači proveli studiju kako bi ustanovili mogu li različite vrste vlakna i dobrih bakterija smanjiti rizik razvijanja bolesti probavnog trakta, pa čak i raka želuca.

"Posljednjih je godina istraživački svijet shvatio kako u velikoj mjeri zdravljem upravljaju procesi koji se odvijaju u debelom crijevu",  tvrdi autorica istraživanja, doktorica Camilla Branning.

Stručnjaci su proučili različite vrste prehrana koje uključuju bobice borovnica, zrna raži i zobi i kombinirali ih sa ili bez bakterija iz probiotika. Zaštitni učinci borovnica bili su najočitiji ako su se jele s probioticima. Borovnice su bogate polifenolima – kemikalijama iz bilja koje imaju antioksidativan učinak, a probiotici su izrazito dobro djelovali na jetru, organ koji je osjetljiv a upale u području crijeva.

Upravo je kombinacija borovnica i probiotka smanjila broj bakterija koje uzrokuju upale u crijevima, a u isto vrijeme se broj zdravih bakterija povećao.

Borovnicama će se vrlo rado okrenuti osobe koje žele istopiti suvišne kilograme jer su korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!