Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hrana za srce koje puca od zdravlja

Zob

Bogata omega-3 masnim kiselinama, folatima i
kalijem, zob je super hrana i sinonim za vlakna. Snižava loš kolesterol (LDL) i
sprječava stvaranje plaka u arterijama. Zobene pahuljice u kombinaciji s
mlijekom, orasima i lanenim sjemenkama predstavljaju ukusan i
zdravi doručak. Umjesto mlijeka možete koristiti i bezmasni jogurt.

Riba

Kada govorimo o
ribi, odmah se spominje zaštita od bolesti srca,  s obzirom da su one pravi rudnik omega-3
masnih kiselina
koje štite ovaj vitalni organ. Redovitom konzumacijom ovih
kiselina možete sniziti tlak i spriječiti zgrušavanje krvi. Dvije porcije ribe
tjedno smanjit će vaš rizik od smrti zbog srčanog udara za jednu trećinu!
Isplati se tu i tamo pojesti ribe kao što su tuna, losos, sleđ ili sardine.

Orašasti
plodovi

Rezultati
najnovijeg istraživanja su pokazali kako svakodnevna konzumacija orašastih
plodova pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2 te ujedno sprječava komplikacije
povezane s ovom bolešću. Odličan su izvor vlakana i magnezija, neophodnih
nutritivnih sastojaka dijabetičke prehrane. Ovi plodovi obiluju omega-3 masnim
kiselinama i drugim zdravim masti koje pomažu usporiti probavljanje
ugljikohidrata, što dovodi do snižavanja šećera u krvi.

Orašaste plodove vrlo je jednostavno nositi sa sobom, ne hlape i ne
mijenjaju okus, jeftini su u usporedbi s drugim izvorima proteina – i jako
ukusni.

Špinat

Popajeva omiljena hrana štiti srce i održava ga zdravim te vam pomaže da
ostanete u dobroj formi. Najveća blagodat špinata je količina vitamina i
minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po
obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

Ukoliko se špinat na vašem stolu nađe svaki dan, možete smanjiti rizik oboljenja
od srčanih bolesti za 25 posto. Česta konzumacija špinat ostavit će i
vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks
vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

Ovo lisnato povrće je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih
antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala
u organizmu.

Čokolada

Sve veći broj znanstvenih dokaza pokazuje kako je čokolada
nova superhrana, zahvaljujući svom sadržaju antioksidansa.
Međutim, nije svaka vrsta čokolade jednako zdrava – ciljajte na onu tamnu s
većim udjelom kakaa. S količinom antioksidansa, tamna čokolada može stati uz
bok acai bobicama, brusnicama, borovnicama ili šipku, poznatim zdravim
namirnicama koje čuvaju naše zdravlje i predstavljaju ključ dugovječnosti.

Istraživanjima je dokazano kako konzumacija čokolade može
smanjiti krvni tlak, povećati elasticitet žila i smanjiti rizik od srčanog ili
moždanog udara. Upravo su flavonoidi zaslužni za ove dobrobiti koji uništavaju
slobodne radikale.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo