Smeđa riža godi zdravlju srca

riza smeda

Dvije vrste riže – smeđa i napola mljevena – mogu sniziti rizik od srčanih oboljenja i visokog krvnog tlaka, ometajući proizvodnju proteina povezanog sa spomenutim bolestima.

kZahvaljujući novom istraživanju, znanstvenici su izvijestili kako bi rezultati mogli ukazivati da je smeđa riža bolja od bijele, kada je riječ o zaštiti organizma od visokog krvnog tlaka i arterioskleroze.

"Naše istraživanje sugerira da se u riži krije potencijalni sastojak koji može biti dobra polazna točka za pronalazak preventivnog lijeka za kardiovaskularne bolesti", izjavio je znanstvenik Satoru Eguchi.

Eguchi i kolege kažu kako njihov eksperiment pokazuje da sastojak smeđe riže pomaže u borbi protiv proteina poznatog kao angiotenzin II, koji pridonosi visokom krvnom tlaku i začepljenju arterija.

Spomenuti se sastojak krije u sloju koji se odbacuje za vrijeme pretvaranja smeđe riže u bijelu. Međutim, slojeve je moguće sačuvani u napola i nepotpuno mljevenoj riži koje su popularne u Japanu.

Zdravstvene prednosti smeđe riže

Poboljšava probavu: vlakna prisutna u smeđoj riži povećavaju pokretljivost sadržaja crijeva pomažući u smanjenju začepljenja.

Sprječava astmu: povećani unos cjelovitih žitarica i ribe može sniziti rizik od astme u djetinjstvu za oko pedeset posto. Naime, brojni protuupalni sastojci otkriveni u ribi i smeđoj riži ublažavaju teško disanje.

kPomaže u sprječavanju raka debelog crijeva: selen - mineral u tragovima pronađen u smeđoj riži znatno smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Povećava energiju - mangan pomaže u proizvodnji energije iz proteina i ugljikohidrata, a pritom je uključen u sintezu masnih kiselina. One su važne za zdrav živčani sustav te u proizvodnji kolesterola, kojeg organizam koristi za proizvodnju spolnih hormona.

 

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!