Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišom razinom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a potiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Smokve su mnogima omiljeno ljetno voće. Osim što su ukusne, mogu se koristiti za liječenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se oblog od suhe smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve
Donosimo 15 zanimljivih činjenica o smokvama
- Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva te pospješuju probavu.
- Postoji više od 150 vrsta smokvi i razlikuju se po boji.
- Prava su riznica minerala i vitamina.
- Treba ih jesti svježe jer su bogate enzimima i antioksidantima te hranjivim tvarima koje se gube termičkom obradom.
- Sadrži visok udio vode (80 %) i prirodnih šećera te se brzo probavlja.
- Smokva ima antitumorski učinak, dokazali su znanstvenici, pa tako usporava razvoj određenih stanica raka.
- Bijeli mliječni sok iz smokve se koristi kod uklanjanja bradavica.
- Moraju ih izbjegavati osobe koje boluju od povišene razine kalcija u krvi.
- Zbog laksativnog djelovanja ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti crijeva.
- Suhe smokve visoko su koncentriran izvor minerala, vitamina i antioksidanata.
- Suhe se smokve mogu čuvati i do 6 mjeseci.
- Smokve možete koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne sjemenke obavit će posao pilinga, a aktivni će enzimi odstraniti sloj mrtvih stanica.
- Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje jesti smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.
- Svježe smokve brzo se kvare pa ih valja odmah pojesti, ili spremiti u hladnjak, gdje se mogu držati do tri dana.
- Svježa smokva ima umirujuće djeluje pri upalama bronhijalnih putova.
Foto: Shutterstock
Pripremite savršen ljetni sorbet od smokvi