Je li topljena mast bolja od maslaca?

Topljena mast kruh

Topljena mast ima dugi rok trajanja, a idealna je za pirjanje i prženje hrane.

Topljena mast zapravo je inačica pročišćenoga maslaca, a potječe iz Indije. Prošićen maslac je maslac bez soli koji se lagano zagrijava, a na dnu tave stvara se krute mliječne naslage. Nakon toga uklanja se nastala pjena te ostaje samo tekućina. Mast ima duži rok trajanja od maslaca te je podobna za temperature i do 375 stupnjeva. Jednostavno je za napraviti i kod kuće, a u hladnjaku može stajati do 6 mjeseci, dok u zamrzivaču i do godine dana.

Za što se topljena mast može koristiti

Topljena mast odličan je izbor za duboko pečenje ili za prženje hrane na tavi. Može se koristiti i kao premaz za tost ili mješavina za povrće. Tradicionalnija inačica topljene masti bogatijeg je okusa, a pomiješana je s đumbirom, paprom i kuminom koji se dodaju na početku procesa pročišćavanja maslaca.

Koje su prednosti kuhanja s topljenom masti

Oni koji imaju slabiju toleranciju na laktozu bolje prihvaćaju topljenu mast od maslaca jer su uklonjene sve mliječne tvari. Najbolje je koristiti organske masti te one pomiješane s raznim ljekovitim biljem. Također, treba pripaziti i na vrstu mlijeka koja se nalazila u maslacu prije procesa nastanka masti. Sadrži manje količine masnih kiselina koje se brzo razgrađuju te nisu štetne za srce kao zasićene masne kiseline. To je maslačna kiselina koja je poznata po pozitivnim učincima na imunološki sustav te za protuupalna djelovanja.

Unatoč svemu, to je i dalje u potpunosti mast koja nije zdrava u obilnim količinama. 

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama za sve koji ne vole ribu

Foto: Shutterstock

M.S.

 Prati nas na Viber Public Chatu!