Kuhate bez začina? Odmah to promijenite jer štite imunitet, živce, probavu i srce

zacini, Shutterstock 527828026

Osim što dodatno obogaćuju okus hrane koju jedemo, većina začina se može pohvaliti i svojstvima koja su odlična za naše zdravlje.

Majčina dušica

Ona se smatra prirodnim konzervansom, a koristi se u pripremi jela od riže, mesa te se dodaje raznim umacima od mesa. Majčina dušica se preporučuje kao umirujuće sredstvo te kao "prva pomoć" kod probavnih smetnji.

Kopar

Smatra se da je kopar idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjit će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te vas umiriti. 

Šest odličnih trikova koji će vam pomoći odvratiti misli od hrane

Kurkuma

Popularni indijski začin žute boje neizostavan je u istočnoj kuhinji, a njegov aktivni sastojak kurkumin pravi je rudnik zdravlja. Kurkumin ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava, stoga je koristan za gotovo svaku tegobu koju možete zamisliti.

Crvena paprika/čili

Paprika je biljka iz iste porodice kao i čili. Paprika dolazi u nekoliko varijanti: slatka, ljuta i blaga, a svaka od njih ima svoj karakterističan okus. Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, Vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukozu, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu i druge.

Ove godine budite zdravi uz kurkumu: Smanjuje bol u zglobovima, potiče probavu, štiti imunitet...

Šafran 

Osim što je jedan od najskupljih začina na svijetu on je i jak antioksidant koji štiti stanice od oksidativnog stresa.  

Đumbir

Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lijek. Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu te pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe. Svježi koristite za pripremu čaja, a prah možete posuti preko svoje omiljene hrane.

Metvica

Ovo je  stara ljekovita biljka, a svoju ljekovitu sposobnost duguje mentolu koji hladi i djeluje anestetički, što znači da djeluje na sluznicu želuca i smanjuje osjećaj mučnine. 

Cimet

Dobro je znati kako se redovitim korištenjem cimeta kao dodatka hrani štiti organizam od prehlade te jačaju kosti. Njegova ljekovita svojstva se očituju i kod problema s mučninom i povraćanjem.  

Češnjak

Ovo je jedan od najboljih začina za sprečavanje prehlada i gripa te bakterija. Ovaj zdravi začin gasi glad jer šalje signal mozgu da je želudac pun. Češnjak je također dobar za srčane bolesnike, jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da kuhanje češnjaka ne uništava njegove kvalitete. Kuhate li češnjak, najbolje ga je nasjeckati i ostaviti da stoji 15 do 20 minuta prije nego što ga dodate jelu. To će aktivirati enzime koji jačaju imunitet.

Sjemenke komorača

Ugodnog su mirisa i sadrže magnezij, željezo, kalcij, kalij i druge minerale. Osim toga, sjemenke komorača bogate su antioksidantima s protuupalnim svojstvima. S obzirom na vrlo jak okus ne preporučuje se korištenje u velikim količinama. Možete ih kombinirati s ribom, povrćem ili sirom.

Zeleni papar: Začin koji morate imate u kuhinji, a imamo i odličan recept za umak

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!