Ovu namirnicu obavezno stavite u svoj smoothie - nećete požaliti

Smoothie špinat

Izlaganjem špinata visokim temperaturama ta namirnica gubi ključan sastojak zbog kojeg spada pod namirnice dobre za zdravlje srca.

Pola šalice kuhanog špinata sadrži 3.5 grama željeza, što ne čini ni 20 posto od ukupnog dnevnog unosa, no s druge strane, špinat sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su odlični u očuvanju cjelokupnog zdravlja. 

Jedan od njih antioksidans je lutein, a upravo on čini špinat najboljom namirnicom za zdravlje srca. 

Naime, istraživanje koje je 2017. godine provedeno na Sveučilištu Linköping, otkrilo je kako je lutein odlično antiupalno sredstvo, no sljedeće istraživanje pokazalo je kako je lutein iz špinata najkorisniji kada je dio smoothieja

Kuhani, pečeni, prženi špinat

Istraživanje je pokazalo i kako izlaganje špinata visokim temperaturama narušava razinu luteina te se za absorpciju ovog antioksidansa ne preporuča kuhanje ili pak prženje špinata. 

Time zaključujemo kako je sirovi špinat najbolji za zdravlje srca, a zbog toga što se najviše luteina izlučuje kada dolazi u doticaj s mastima iz mliječnih proizvoda, špinat je najbolje koristiti u smoothieju. 

S druge strane, istraživanja su pokazala da lutein, jednom kada je konzumiran, ostaje skladišten u imunološkom sustavu te ga tijelo crpi kroz duže razdoblje. 

Kelj ili špinat - koja je namirnica bolji odabir?

M.V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!