U kolovozu obavezno uživajte u ovih 5 ljetnih namirnica

lubenica

Ljetne vrućine nam ne dozvoljavaju uobičajenu prehranu. Ponekad je naprosto preteško jesti namirnice na koje smo navikli, jer se teško nositi s visokim temperaturama.

Stručnjaci ističu kako je upravo u ovo vrijeme potrebno dodatno unositi tekućinu kako bismo izbjegli dehidraciju. Naime, mi se često vodimo znakom žeđi kako bismo popili koji gutljaj vode, no tada je već prekasno i nastupila je dehidracija tijela.

Izbjegnite loše zdravlje, vrtoglavicu, mučninu i pad tlaka u ljetnim tjednima konzumacijom pravih ljetnih namirnica koje su lagane, zdrave i pune vode!

1. Rajčica

Mnoge su studije dokazale kako likopen, glavni antioksidans rajčice, ima zaštitno djelovanje na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože te stoga svakako treba biti dio svakodnevnog jelovnika – što češće, a ne samo ljeti. Također, likopen štiti muškarce od raka prostate, a osim u rajčici, on je također sadržan i u lubenici.

2. Lubenica

Ovo osvježavajuće voće sadrži zdrave aminokiseline, vitamine, ima nizak glikemijski indeks... 

Lubenica je bogata aminokiselinom zvanom citrulin koja potiče prolazak krvi kroz tijelo i može sniziti krvni tlak. I vaše srce uživa u svim blagodatima likopena iz lubenice. Istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od srčanog udara. Naravno, brojni drugi čimbenici također utječu na zdravlje vašeg srca.

Zato, osim što redovito konzumirate lubenicu u ljetnim mjesecima, pritom redovito vježbajte, nemojte pušiti, ograničite unos zasićenih masnoća i pratite savjete svog liječnika.

Ledena lubenica s mentom

3. Krastavci

Dijetalni, niskokalorični i bogati vodom, svježi su krastavci idealna ljetna namirnica. Krastavci su odlični za ljetne salate, ali i kućne kozmetičke tretmane. Mogu se koristiti i u juhama ili kao zamjena za celer u salatama od tune ili piletine. Sadrže čak 90 posto vode, bogati su vitaminima A, B i C koji jačaju imunitet, osiguravaju energiju i čine kožu zdravom i sjajnom.

Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalija i magnezija. Ove hranjive tvari učinkovito djeluju na reguliranje krvnog tlaka – zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog tlaka.

Osvježavajuća "juha" od krastavaca s koprom

4. Grožđe

Neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži blizu 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvježavajuća namirnica u ljetnim mjesecima, sok tamnih bobica ima dobar učinak na krvne žile i kardiovaskularno zdravlje.

Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.

5. Tikvice

Tikvice predstavljaju jednu od češće korištenih ljetnih vrsta povrća, jer su izuzetno hranjive i svestrane. Mogu se jesti u juhi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamjenjuju brašno u nekim receptima... Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija. 

Mediteranska juha od tikvica

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!