Voda kiselih krastavaca ublažava grčeve u mišićima

krastavci kiseli

Čini se kako recept naših baka protiv grčeva u mišićima zaista djeluje: znanstvenici su potvrdili – voda kiselih krastavaca zaustavlja grčeve!

Omiljeni narodni lijek za grčeve u mišićima potvrdila je i struka. Američki su stručnjaci inducirali grčeve u mišićima od dvije skupine ispitanika, s time da ju jednoj skupini dali sok, tj. vodu kiselih krastavaca, dok su ispitanici druge skupine popili deioniziranu vodu.

Rezultati su vrlo jasni: grčevi su nestali za 85 sekundi kod osoba koje su konzumirale vodu kiselih krastavaca, za razliku od 150 sekundi koliko je bilo potrebno za prestanak grčeva kod ispitanika iz druge skupine.

Iako su sigurni u rezultate, znanstvenici ne znaju kako točno voda kiselih krastavaca djeluje, s obzirom da je 80 sekundi premalo vremena za njeno djelovanje iznutra. "Olakšanje se dogodilo toliko brzo da ne može biti posrijedi metabolički učinak", tvrdi dr. Kevin Miller, istraživač Sveučilišta North Dakota.

Prema njemu, neka supstanca iz vode kiselih krastavaca djeluje kao okidač neurološkom odgovoru koji počinje u ustima ili na vrhu jednjaka. "Mozak pošalje jaki signal leđnoj moždini i alfa-motoneuronima [impulsima za kontrakciju mišića], naređujući im da se opuste", objasnio je čelnik istraživanja.

Njegov je tim ustanovio kako 25 posto američkih atletičara koristi sok od kislih krastavaca kao dio svog naoružanja protiv grčeva u mišićima.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!