Kako pripremiti jela s korabom

Salata koraba

Koraba spada u porodicu kupusnjača koja sliči repi, a može biti bijele ili ljubičaste boje.

Ova je biljka odličan izvor vitamina C i B6, kalija, magnezija, folne kiseline i bakra. Poboljšava rad krvožilnoga sustava pa tako sprječava umor. Lišće biljke sadrži vitamin A koji je dobar za zdravlje očiju. Ima nizak udio kalorija, a opet je koraba bogata vlaknima tako da je idealna namirnica za mršavljenje.

1. Koraba u pećnici

Sastojci:

  • 4 korabe
  • 5 krumpira,
  • 1 češnjak
  • malo papra
  • malo soli
  • 50 g maslac
  • 100 g sira gouda
  • 2 dl kravljega mlijeka
  • 1 dl kiseloga vrhnja

Priprema:

  1. Korabu i krumpir prvo ogulite, operite pa narežite na tanke ploške.
  2. U loncu rastopite maslac,te dodajte mlijeko. Češnjak sitno nasjeckajte i dodajte u maslac i mlijeko, a potom sve začinite sa soli i paprom.
  3. U tu smjesu umiješajte ploške korabice i krumpira i pirjajte oko 5 minuta.
  4. Posudu za pečenje premažite maslacem pa u nju prebacite krumpir i korabu. Pomiješajte naribani sir s kiselim vrhnjem te prelijte preko korabe i krumpira. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 1 sat na 180°C.

2. Popečci od korabe

Sastojci:

  • 4 korabe
  • 2 jaja
  • 200 g oštroga pšeničnoga brašna
  • 3 žlice naribanoga parmezana
  • 250 ml mlijeka
  • malo soli
  • malo papra
  • ½ šalice peršina
  • 1 šalica špeka

Priprema:

  1. Korabu ogulite i operite. Kuhajte ju oko 10 minuta, pa ostavite da se malo ohladi. Zatim ju narežite na sitne komadiće.
  2. Brašno stavite u posudu te dodajte jaja i parmezan. To dobro izmješajte. Špek usitnite.
  3. Od korabe, špeka i peršina napravite gustu smjesu koju potom utopite u smjesu brašna. Ubacite ih na tavu i pržite.
  4. Kada dobiju finu zlatnu boju izvadite ih i stavite na ubrus kako bi se ocijedile od suvišne masnoće. Možete ih jesti same ili kao prilog za neki veći obrok.

Dobar tek!

Wasabi – ukusan i zdrav japanski hren

Foto: Shutterstock

M.S.

 Prati nas na Viber Public Chatu!