Ako želite ukusno i brzo jelo, koje se k tome i lako priprema, predlažemo vam krokete. Dobra strana ovog jela je da se može napraviti od niza namirnica – ribe, povrća, mesa, a danas vam donosimo jedan “morski” recept.
Sastojci:
500 g
 svježih račića u ljušturi
1 žlica soli, dvije žlice maslaca
4 žlice brašna, 2 žumanjka
po 1 prstohvat soli i bijelog papra
1 jaje, 1 šalica bijelih mrvica
2 šalice maslinovog ulja
 Priprema:
Priprema:
- Račiće
 temeljito operite. Zatim ih kuhajte 5 minuta u posoljenoj vodi, istresite ih
 u cjedilo, a vodu u kojoj su se kuhali sačuvajte.
- Račiće
 izvadite iz ljuštura. Glave i ljušture račića vratite u uvarak i kuhajte
 još 10 minuta. Tada uvarak procijedite. Račiće ohladite i sitno
 nasjeckajte.
- Rastopite
 maslac, pospijte ga brašnom i miješajte na vatri da dobijete povezanu
 smjesu. Zapržak zalijte s malo uvarka od račića i kuhajte ga na blagoj
 vatri da nastane gusta kaša.
- Nasjeckane
 račiće umiješajte sa žumanjcima, solju i paprom u kašu od brašna, kratko
 ugrijte, skinite sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Od te smjese
 oblikujte kuglice veličine oraha.
- Razmutite
 jaje, pa kuglice uvaljajte najprije u jaje, zatim u mrvice. Ugrijte ulje,
 pa krokete od račića ispržite na vrućem ulju s obje strane, da postanu
 hrskavo smeđi.
- Krokete
 ostavite na papiru koji upija da se ocijede, te ih vruće poslužite uz pivo
 ili vino.
Dobar tek!
S.J.




