Kolač je odličan izbor uz jutarnju kavu ili čaj.
Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprječavanje glavobolje.
Sastojci:
1. Kolač:
- 1 ½ šalice brašna od cjelovitih žitarica
- ¼ šalice šećera
- 2 žlice maslaca, ohlađenog u sitne komade
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ čajnu žličicu sode za pečenje
- ¼ čajne žličice soli
- 2/3 šalice mlaćenice
- 1 čajna žličica ulja
- ½ čajnu žličicu ekstrakta vanilije
- 2 žličice mlijeka s niskim udjelom masti
2. Nadjev:
- 1 posuda jagode, izrezati na ¼ kriške
- 1 žlica šećera
- 1 šalica jogurta od vanilije s niskim udjelom masti
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U veliku zdjelu kombinirajte brašno, 1/4 šalice šećera, maslac, prašak za pecivo, soda za pečenje i sol. Pomiješajte prstima kako biste stvorili mrvice. U maloj zdjeli pomiješajte 1/2 šalicu mlaćenice, ulja i vanilije.
- Napravite rupu u središtu smjese brašna i dodajte smjesu mlaćenice. S vilicom, promiješajte dok ne sjedinite, dodavajući dodatnu mlaćenicu ako je potrebno za oblikovanje ljepljivog tijesta. Stavite tijesto na ravnu površinu i posipajte malo brašna. Prstima lagano pržite tijesto kako biste napravili okrugli oblik. Oštrim nožem narežite na 8 komad.
- Stavite na pripremljenu ploču za pečenje, ostavljajući prostor između komada. Preostalih 1 1/2 čajne žličice šećera. Pecite 10 do 12 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.
- Za punjenje: U srednjoj zdjeli pomiješajte jagode sa šećerom. S pozadinom drvene žlice usitnite nekoliko jagoda. Pomiješajte i pustite odstoji 5 minuta. Prelijte komade tijesta punjenjem od jagoda.
M.S.
Foto: Shutterstock