Odlični recepti za zdrave kekse od zobi, badema, banana...

Zobeni keksi sa suncokretovim sjemenkama i čokoladom shutterstock 304486865

Nije važno volite li vaše kekse hrskave ili mekane, ovo je uvijek idealna grickalica za užinu ili dok gledate film.

Recepti za keksiće  uglavnom su puni masnih i nezdravih sastojaka te šećera. Mi vam donosimo 2 recepta za zdrave i ukusne kekse u kojima ćete uživati kao nikad prije!

1. Keksi od banana i zobi

Sastojci:

  • 1 šalica zobenoga brašna
  • ¾ šalice ustinjene zobi
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ⅓ žličice sode za pečenje
  • ½ žličice soli
  • ½ šalice sirovoga šećera
  • ⅓ šalice običnoga sojinoga mlijeka
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ½ zrela banana, izrezana na male komadiće
  • ¼ šalice sjeckani orasi (može bademi ili lješnjaci)
  • ⅓ čokoladnih komadića

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 350°. Izmješajte prvih 6 sastojaka u posudi. Stavite ulje, sojino mlijeko i vaniliju u zasebnu posudu. Dodajte tekuću smjesu suhim sastojcima; miješajte. Dodajte bananu, orahe i čokoladne komadiće.

2. Na posudu stavite papir za pečenje. Smjesu polagano stavljajte na posudu tako da poprime oblik keksa. Peći 25 minuta ili dok keksi ne postanu zlatno smeđe boje. Okrećite ih svakoh par minuta kako bi se ravnomjerno ispekli.

2. Keksi s bademima i trešnjama

Sastojci:

  • ½ šalice sušene kremene trešnje, sjeckane ž
  • 120 g tamne čokolade, nasjeckane na komadiće
  • ½ šalice badema, prženi i sjeckani
  • 1 šalica pšeničnoga brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ⅓ žličice sode za pečenje
  • ½ žličice soli
  • ½ šalice sirovoga šećera
  • ⅓ šalice običnoga sojinoga mlijeka
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 350°. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i šećer u posudi. Stavite ulje, sojino mlijeko i vaniliju u zasebnu posudu. Dodajte tekuću smjesu suhim sastojcima; miješajte. Dodajte trešnje, bademe i čokoladne komadiće.

2. Na posudu stavite papir za pečenje. Smjesu polagano stavljajte na posudu tako da poprime oblik keksa. Peći 25 minuta ili dok keksi ne postanu zlatno smeđe boje. Okrećite ih svakoh par minuta kako bi se ravnomjerno ispekli.

Morate probati browniese s avokadom!

Foto: Shutterstock

M.S.

 Prati nas na Viber Public Chatu!