Ova detoks ledena pita bez brašna i šećera oduševit će sva vaša osjetila!

Ledena pita

Torta se prije posluživanja mora staviti u zamrzivač dok se ne stisne dovoljno da se može rezati (barem 2-3 sata - ne smije biti gnjecava kad se zareže!). Možete je i sasvim zalediti pa izvaditi na neko vrijeme prije rezanja.

Zašto volimo slatki okus, zašto izbjegavati šećer, koji su zaslađivači zdraviji odabir, kako ih koristiti u receptima poput raskošnih torti, prhkih pita, bogatih dizanih tijesta - odgovore na sva ta pitanja nedavno je na tribini Makronove i nakladničke kuće Planetopija "Slatko bez grižnje savjesti" pokušala odgovoriti majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica te autorica kuharice "Slatki vegan" Dunja Gulin.

Biskvit od limuna - jednostavan, a jako ukusan

Prosječan čovjek pojede između 60 i 100 kilograma šećera godišnje, što je, upozorila je Dunja Gulin, zabrinjavajuće te ukazuje na potrebu za edukacijom o zaslađivačima koji neće uzrokovati nagle oscilacije energije, promjene raspoloženja, probleme s kožom ili hormonima ili pak dovesti do pretilosti, što su neke od posljedica prekomjernog konzumiranja bijelog šećera i rafiniranih namirnica.

Recept za kolač koji vam danas donosimo, neka bude vaš prvi korak prema usvajanju zdravih navika kad je u pitanju konzumacija slatkih namirnica.

Prženi začinjeni slanutak - veganski recept za svačiji ukus

Detoks ledena pita

Za podlogu:

  • 140 g (1 šalica) orašastih plodova ili sjemenki po želji, pečenih ili tostiranih
  • 120 g (1 šalica) suhog voća po želji, ili mješavine
  • prstohvat soli
  • 1/4 žličice cejlonskog cimeta
  • sok i korica 1 organskog limuna
  • 1/2 žlica ruma (po želji)

Za kremu:

  • 420 g (3 šalice) indijskih oraščića
  • 160 ml (2/3 šalice) agavinog sirupa ili dovoljno datulja da krema bude slatka
  • sok i korica 2 organska limuna
  • 180 g (1 i 1/2 šalica) zamrznutih višanja (ili drugog bobičastog voća)
  • 120 ml (1/2 šalice) djevičanskog kokosovog ulja (rastopljenog)

Za ukrašavanje:

  • svježe višnje, jagode ili bobičasto voće, listići matičnjaka ili mente

Priprema:

Nekoliko sati prije ili večer prije stavite indijske oraščiće u veću zdjelu, prekrijte ih vodom, dodajte 1/4 žličice soli i pustite da se namaču. 

U posudi blendera visoke brzine prvo usitnite orašaste plodove/sjemenke, prebacite ih u zdjelu pa izmiksajte suho voće s ostalim sastojcima. Izmijesite u smjesu koja se poveže kad je stisnete među prstima. nemojte dodavati vode čak i ako vam se čini suho. Dno kalupa za tortu obložite masnim papirom, fiksirajte ga obručem i malo nauljite. Smjesu za podlogu ravnomjerno utisnite u dno kalupa u tankom sloju. Ostavite u hladnjaku dok radite kremu.

Namočene oraščiće dobro isperite i ocijedite pa stavite u posudu blendera visoke brzine. Dodajte sve osim višanja pa izblendajte u gustu, bijelu, baršunastu kremu bez komadića. Ako je nužno (kod slabijih blendera), dodajte malo vode. Ako izbjegavate ulje, možete izostaviti kokosovo ulje, iako ono kremi daje dodatnu teksturu i čvrstoću. Dvije trećine bijele kreme rasporedite špatulom preko ohlađene podloge tako da uz rub kalupa bude deblji sloj. 

U ostatak kreme umiksajte 1 i 1/2 šalicu višanja, dok su još zaleđene. Ovu kremu špatulom nanesite na bijelu kremu i zagladite površinu. Torta se prije posluživanja mora staviti u zamrzivač dok se ne stisne dovoljno da se može rezati (barem 2-3 sata - ne smije biti gnjecava kad se zareže!). Možete je i sasvim zalediti pa izvaditi na neko vrijeme prije rezanja.*

Vlažnom špatulom prođite s unutarnje strane obruča da odvojite kremu od kalupa pa maknite obruč. Ukrasite višnjama, bobičastim voćem, listićima kokosa... Režite mokrim ravnim nožem i odmah poslužite.

* Tortu možete napraviti dan-dva unaprijed, dobro zamotati cijeli kalup u prozirnu foliju i čuvati u hladnjaku.

Poznati objašnjavaju kako su postali vegani

Recept iz knjige "Slatki vegan", autorice Dunje Gulin

Foto: Maja Danica Pečanić

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!