Iako kao djeca nismo voljeli jesti mahune, sada nam je jasno da je to povrće bogato hranjivim i ljekovitim tvarima.
Mahune sadrže vitamine A, C i K te vitamine iz B skupine. Boagte su mineralima kao što su magnezij, mangan, kalcij, fosfor, bakar, kalij i željezo. Budući da sadrže proteine, vlakna i folnu kiselinu dobar su izvor energije. Ovo je povrće koje biste trebali jesti kroz cijelu godinu, a pogotovo ljeti kada vrućine troše svu našu energiju. Zato, sjećate li se kako su ih ukusno pripremale naše bake?
Varivo od mahuna
Sastojci:
- 1 kg mahuna
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1,5 l vode
- 2 žlice brašna
- 1 žličica crvene paprike
- 2 češnjaka
- sol
- papar
- kiselo vrhnje
- ulje ili mast
Priprema:
- Mahune operite, očistite i narežite na manje komadiće. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a krumpir na kocke.
- Na malo ulja ili masti pržite luk, a kada malo omekša dodajte mrkvu i krumpir.
- Neko vrijeme miješajte, a potom dodajte mahune. Pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta
- Dodajte brašno, crvenu papriku i češnjak te nastavite pirjati još barem 5 minuta.
- Dodajte ostale začine i kuhajte pola sata
- Možete dodati kiselo vrhnje
Abšmalcane mahune
Sastojci:
Priprema:
- Mahune stavimo kuhati u vrelu vodu nekoliko minuta. Krumpir operete i ogulite te ih narežete na ploške i stavite kuhati u hladnu posoljenu vodu na nekoliko minuta.
- Zatim mahune procijedite i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada su mahune i krumpir gotovi procijedite ih u situ. Dodajte krušne mrvice i ostale začine.
Odlični (slatki) recepti s maslacem od badema
M.S.
Foto: Shutterstock