Specijalitet dalmatinske kuhinje – salata od sipe s krumpirom

sipe, lignje, Shutterstock 54794464

Salata od sipe je namijenjena svim ljubiteljima morskih plodova, priprema se bez puno muke i znanja.

Za razliku od rižota, u salatu se ne dodaje crnilo od sipe.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 80 dag sipe
  • 3 režnja bijelog luka
  • ½ glavice crvenog luka
  • ½ vezice svježeg peršina
  • 1 lovorov list
  • 2-3 krumpira
  • sok od pola limuna
  • maslinovo ulje
  • sol i papar (mljeveni i u zrnu)
  • kapari

Priprema: 

Sipe dobro očistite (rukama pažljivo odvojite vrećicu s crnilom od sipe i spremite ju u neku posudicu da se ne razlije) te naknadno operite pod mlazom hladne vode. U lonac stavite vodu, lovorov list, papar u zrnu. Kada voda prokuha dodajte sipu i kuhajte dok potpuno ne omekša (otprilike 1 sat). Posebno skuhajte krumpir i izrežite ga na ploškice ili kockice.

Kad je sipa gotova izrežite ju na kolutiće te ih posložite u zdjelu u kojoj ćete posluživati salatu. Dodajte krumpir. Posolite, popaprite te dodajte kapare, maslinovo ulje i luk. Ukrasite narezanim peršinom. 

Po želji, u salatu možete dodati i svježe rajčice. 

Foto: Shutterstock

Ana A. 

Pripremite Grčku salata od hobotnice

 Prati nas na Viber Public Chatu!