10 razloga zašto jesti žuto i narančasto voće i povrće

Citrusi agrumi shutterstock 262433687

Dosad se bezbroj puta čulo o tome kako je zdravo zeleno i crveno voće i povrće. No, vrijeme je da vidimo koje sve prednosti imamo od žutoga i narančastoga.

Narančasto i žuto voće i povrće ima antioksidacijska svojstva zbog fitonutrijenata kao što su karotenoidi i bioflavonidi. Osim toga, u njima je i velika količina beta-karotena, za koji se vjeruje da je, osim što usporava starenje i čuva vid, jedan od glavnih načina prevencije raznih srčanih oboljenja i razvitka raka

Razlozi zbog kojih ćete poželjeti obojati svoj tanjur

Voće i povrće ovih žarkih boja poželjet ćete češće imati na jelovniku jer:

  1. Čuvaju zdravlje vaših očiju
  2. Smanjuju rizik od raka
  3. Smanjuju krvni tlak
  4. Smanjuju kolesterol
  5. Čuvaju vaše zglobove
  6. Obnavljanja kolagena
  7. Jačaju imunitet
  8. Jačaju kosti zbog kalcija i magnezija u sebi
  9. Održavaju idealnu razinu pH vrijednosti u tijelu
  10. Ubrzavaju proces gubljenja masnih naslaga

Osim toga, narančasto i žuto voće i povrće odličan su izvor folata koji su posebno važni trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće. Većina ljudi može dobiti dovoljnu količinu folata jedući dovoljnu količinu ovih namirnica.

Namirnice kojima ćete uveseliti i obogatiti svoj tanjur svakako su: citrusi, banane, mango, nektarine, breskve, ananas, mrkva, bundeva, batat, kukuruz, paprika i mnoge druge.

Foto: Shutterstock

J. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!