Kopanje nosa je OK, samo ako to pojedete (da, dobro ste pročitali)

Shutterstock 394904281

Većina će se složiti kako kopanje nosa nije najljepši prizor, ali i navika za koju su nas stariji od malih nogu učili da se - ne smije raditi!

Dječica često sadržaj iz nosa i pojedu, a izgleda kako je to potpuno u redu. Naime, istraživanja su pokazala kako bismo svi trebali jesti sluz iz nosa jer se u njemu nalaze tvari koje mogu pomoći organizmu. Naime, kod djece sluz iz nosa sprječava pojavu karijesa, a znanstvenici čak traže i način kako stvoriti takve tvari. 

Jačaju imunitet, razbuđuju i čuvaju zdravlje - 5 napitaka koji će vas oduševiti

Postoje i dokazi koji govore da sluz može pomoći u borbi protiv respiratornih infekcija, trbušnih viroza, pa čak i HIV-a. 

Funkcionira kao lijek

Austrijski specijalist za pluća, profesor Friedrich Bischinger vjeruje kako ljudi koji kopaju nos žive puno sretnije, a i povezani su sa svojim tijelom. Kaže kako taj sadržaj iz nosa jača imunitet, jer nos filtrira veliku većinu bakterija, pa se one onda zadržavaju u sluzi koju nos proizvodi. Kada ova "mješavina" stigne u crijeva, funkcionira kao lijek, kaže profesor. Sada samo treba promijeniti društvenu stigmu koja se veže uz kopanje nosa...

Foto: Shutterstock

N.C.

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!