Koja su osnovna načela pravilne prehrane? Nutricionistica savjetuje kako uživati u zdravlju cijele godine

hrana

Briga o zdravlju trebala bi postati način života i trajati kroz cijelu godinu kako bi se osjećali dobro i bili zdravi.

Donesite zdrave odluke i krenite s zdravim navikama već danas. Promjena načina prehrane i usvajanje zdravih prehrambenih navika izrazito je važna i ključna u brizi za zdravlje.

Osnovno načelo zdravog načina prehrane je imati redovite obroke, bit u svemu umjereni i naglasak staviti na kvalitetu namirnica koje konzumiramo.

Znate li što jedete?

Važno je osvijestiti što i koliko jedemo, koji su to nutrijenti koji grade naše tijelo, čuvaju imunitet, povoljno djeluju na sve sustave tijela i reguliraju metabolizam te dovode tijelo u stanje ravnoteže. Zdrav način prehrane podrazumijeva unos namirnica iz svih skupina, unos raznovrsnog sezonskog voća i povrća, mahunarki, grahorica, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki, ribe, jaja, mesa peradi, biljnih ulja i malomasnih mliječnih proizvoda.

Ovo su tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane

Umjerenost se preporuća u konzumaciji crvenog mesa, životinjskih masnoća i mesnih prerađevina, punomasnih mliječnih proizvoda i sve rafinirane hrane i konditorskih proizvoda.

Unosite namirnice bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, dijetalnim vlaknima i ne zaboravite unositi dovoljno tekućine. Imate li prekomjernu tjelesnu težinu ili bolujete od neke kronične bolesti praćenje individualno prilagođnog plana prehrane i gubitak prekomjernih kilograma poboljšat će vaše zdravlje.

Riješite se viška kilograma i prestanite pušiti!

Gubitak kilograma pomoći će u regulaciji krvnog tlaka, smanjiti LDL kolesterol i trigliceride u krvi, pomoći u regulaciji šećera u krvi te podići razinu energije i kvalitetu vašeg života pa odluka da smršavite može bit prvi korak u brizi za zdravlje. Prestanite pušiti, izbjegavajte prekomjeran unos alkohola, dosoljavanje hrane, pomno birajte način pripreme hrane i izbjegavajte pripremu prženjem i pohanjem te izostavite iz dnevnog jelovnika svu masnu i slatku hranu općenito. Planirajte i ne preskačite obroke, obavezno doručkujte, ponesite na posao zdrav ručak ili međuobrok.

Kupujte namirnice provjerene kvalitete, po mogućnosti domaću i svježu sezonsku hranu iz ekološkog uzgoja. Više se krečite, tjelesna aktivost ubrzat će metabolizam i pomoći u regulaciji tjelesne mase.

Hodajte barem 30 minuta dnevno, vozite bicikl, planinarite, plivajte, boravite što više na svježem zraku. Budite aktivni, ali osigurajte tijelu i dovoljno sna i odmora kako biste očuvali fizičko i mentalno zdravlje.

Kako nutricionistica priprema zimska variva? Otkrila nam je nekoliko trikova

Autor: Vedrana Dučkić, mag.nutr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!