Oprez, blagdani! Oko Božića raste broj umrlih od srčanih bolesti

Srce

Za vrijeme blagdana malo tko od nas razmišlja o zdravlju, pogotovo zdravlju srca.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Melbourne upozoravaju kako se upravo u blagdansko vrijeme povećava broj umrlih od srčanih bolesti i to za 4 posto. Kako bi dokazali da ovaj trend nema veze s vremenskim uvjetima odnosno hladnoćom, usporedili su podatke unazad 25 godina s Novog Zelanda gdje je ljeto u ovo doba godine. Sve to pokazuje da upravo blagdani imaju veze s povećanim brojem umrlih od srčanih bolesti, a ne vremenske prilike. 

I službeno je: božićna kupnja loša je za vaše zdravlje

Blagdani su stresan period za mnoge ljude zbog brojnih obiteljskih, društvenih, ali i financijskih obaveza, a sve to doprinosi povišenju krvnog tlaka i povećanju rizika od srčanih bolesti, na što su upozorile i brojne druge studije. Na zdravlje može loše utjecati i povećan unos slatkih i mesnih delicija, kao i povećan unos alkohola. 

Možda niste svjesni, ali ovo stanje uništava zdravlje srca

Istraživači upozoravaju kako je ova studija samo odskočna daska za druga istraživanja koja će detaljnije objasniti povećani broj smrti od srčanih bolesti oko Božića. No, jedna od naznaka je svakako ta da hladno vrijeme ne mora nužno biti okidač za to, prenosi Time.com.

Znate li koliko teži ljudsko srce, jetra ili prostata?

M. P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!