Viši životni standard razlog je sve češćih alergija

Alergija test liječnik shuterstock

Glavni razlog alergijskih reakcija oslabljen je imunitet, ali i genetski kod. Međutim, ono što u moderno vrijeme itekako utječe na povećan broj ljudi sklonih alergijama svakako je i sve viši životni standard.

Na genetiku čovjek ne može utjecati. Međutim, na ono što unosi organizam itekako može. Istina jest da živimo u užurbanome svijetu u kojem sve veći problem postaje odabir pravih kvalitetnih namirnica, ali još uvijek možemo i trebamo moći odabrati ono što je prirodno i zdravo.

Alergije se s godinama mijenjaju

Pojam alergije prvi je put dan početkom 20. st. kada su liječnici ustanovili da se zdravstveno stanje pacijenata pogoršava s povećanom koncentracijom peludi, prašine ili unosom određene hrane. Kako se čovječanstvo razvija, sve više pažnje pridaje alergijama, koje su se nekoliko desetljeća ranije smatrale gotovo nevažnom bolesti. Razlog tomu je činjenica da je sve više osoba alergičara. Osim genetskih predispozicija, kako je spomenuto, na razvijanje alergija itekako utječe i imunološki sustav. Naime, danas je lakše no ikada dovesti imunološki sustav do stanja pretjerane osjetljivost.

Ljudi konzumiraju svašta ne razmišljajući pretjerano o tome: od različitih dodataka prehrani do nekvalitetnih, špricanih, pa čak možda i genetski modificiranih namirnica. Sve to uzrokuje slabljenjem imuniteta što, pak, vodi do različitih alergijskih reakcija.

Jedan od razloga zašto je povećan broj ljudi oboljelih od različitih alergija je i pitanje higijene. Naime, zbog ubrzanoga razvoja čovječanstva, a time i industrije, dolazi do onešišćenja okoliša. Narušavanjem prirode narušavamo svoje zdravlje. Upravo zbog toga, u posljednjih 50-ak godina, unatoč razvijenosti i većem životnom standardu, broj astmatičara i plućnih se samo povećava. Jednostavno, imunološki sustav djeteta rođenoga u iznimno zagađenoj okolini nije u stanju dovoljno se izgraditi te zbog toga postaje sklono alergijama.

Drugi, pak, razlog povećanoga broja osoba s alergijama leži i u ekonomiji. Naime, prije samo nekoliko godina gluten nije bio problem većini ljudi, dok je danas sve više ljudi alergično na gluten. Najgori oblik te alergije svakako rezultira celijakijom. To je iz razloga što se križanjem različitih žitarica htjelo doći do što više usjeva za što manje novca, a ljudski se organizam jednostavno nije mogao prilagoditi tim promjenama. Također, razlog može ležati i u povećanoj potrošnji kemikalija, koje su opet odlika razvijenoga svijeta. 

Blagotvorno kozje mlijeko - više bjelančevina i kalcija, manje alergija!

Foto: Shutterstock

J. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!