Depresija kod žena uzrokuje srčana oboljenja?

depresija-zena-tuga-2

Inače zdrave žene, koje pate od kronične ravnodušnosti sklonije su imati naslage u vratnim arterijama koje vode udarima. Takve su žene sklonije i kardiovaskularnim oboljenjima, pokazalo je nedavno američko istraživanje.

I prethodna su istraživanja povezala depresiju i srčane bolesti, a neka su pokazala da optimizam može biti pravi način da se oboljenja srca spriječe.

DepresijaAmerički stručnjaci sa sveučilišta Minnesota istraživanje su proveli nad 559 žena, starih oko 50 godina, koje su dulji period osjećale ravnodušnost i bile depresivne. Ispitanice nisu imale povijest kardiovaskularnih bolesti niti povišen tlak. Postojanje depresije u ispitanica mjerilo se anketama o  budućnosti i osobnim ciljevima, a kontrola zdravlja uključivala je provjeru vratnih arterija ultrazvukom.

Studija je pokazala da su žene koje su bile ravnodušne po pitanju budućih ciljeva imale deblje arterije za 0,02 mm. U medicinskoj terminologiji ovo je velika razlika, čak i ako se uzmu u obzir drugi faktori, poput godina, rase ili prihoda.

Stručnjaci ističu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se precizirale psihičke promjene koje se javljaju kod žena koje iskuse depresiju i ravnodušnost. Nova ispitivanja, po sve sudeći, mogla bi uključiti i praćenje razine kortizola u tijelu, poznatog i pod nazivom "hormon stresa".

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!