Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter i Brigthon zaključili su da kemikalija koja se nalazi u crnom vinu i čokoladi, pomaže u obnavljanju stanica i tako usporava starenje
Objašnjavaju da se stanice zbog te kemikalije “ponašanju” i izgledaju mlađe. Pod utjecajem kemikalija, odnosno antioksidansa resveratrol stare se stanice u roku od nekoliko sati dijele i dobivaju više “kapica” kromosoma, što ukratko znači – sporije starenje.
Dr. Eva Latorre sa Sveučilišta Exeter rekla je da kad je vidjela da se stanice doslovno pomlađuju, nije mogla vjerovati!
– Stare su izgledale kao mlade. Izgledalo je kao neka čarolija – objasnila je.
Ponovila je eksperiment nekoliko puta i svaki put dogodilo se isto. Znanstvenici vjeruju kako bi ovi rezultati istraživanja mogli pomoći u stvaranju posebnih terapija koje će učiniti da ljudi stare bolje, bez posljedica koje sa sobom nose godine.
Foto: Shutterstock
N.C.