Čaj od sjemenki peršina opušta glatke mišiće u cijelom tijelu i olakšava probleme s glavoboljom, astmom, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. Peršin potiče rad krvotoka i dobro djeluje na živčani sustav, te smiruje nervozu.
Korijen peršina sadrži četiri puta više vitamina C od limuna. Bogat je dvjema skupinama posebnih sastojaka, a to su: eterična ulja te flavonidi koji djeluju kao antioksidansi, a štite tijelo od utjecaja slobodnih radikala. Peršin je biljka koja pomaže smanjiti prehlade, gripe, artritis te se koristi kod oboljenja reume, gihta i u prehrani dijabetičara.
Ova biljka sadrži dva važna sastojka, miristicin i apiol. Zahvaljujući njima, peršin povećava protok mokraće te pomaže pri uklanjanju infekcije mokraćnog trakta. Ukoliko imate zloglasnu Escherichiu coli, čaj od peršina će sigurno umiriti bol!
Što jesti i piti kada imate gripu?
Peršin pri kuhanju ne gubi nutritivne vrijednosti
Potrebno je:
- Voda
- Mala posuda
- Svjež peršin
- Šalica
- Cjedilo
Priprema:
- Napunite malu posudu vodom, upalite vatru i pustite da voda proključa
- Izmjerite četvrtinu šalice svježeg peršina te ga ostavite u šalici
- Prelijte peršin vrelom vodom i ostavite tako pet minuta
- Izvadite liftove peršina iz vode, te ostatak procijedite
Čaj je izvor zdravlja – pripremate li ga pravilno?
Savjeti:
Ako želite jači čaj, ostavite peršin u vodi desetak minuta. Ovaj napitak može biti gorak, pa ga zasladite s malo meda, a par kapi limunova soka obogatiti će okus. Čaj pijte dok je topao.
A. Abrahamsberg