Još jedan klasik, kada govorimo o kolačima s limunom, svakako je torta od sira s kremom od limuna.
Ona je odabir svih onih ljubitelja nešto kiselije torte od sira i jako je tražen ljetni desert. Za intenzivniju aromu koristite limune iz ekouzgoja čiju koricu možete koristiti bez bojazni za zdravlje.
6 stvari koje morate znati ako pripremate sladoled kod kuće
Limun se dobro kombinira i s ostalim voćem, posebice drugim citrusnim plodovima i šumskim voćem pa je pogodan i u tim kombinacijama. Da bi užitak u slasticama s limunom bio potpun, uz njih poslužite i hladnu, osvježavajuću limunadu ili pak ledeni čaj od limuna.
Možda vam se na prvu čini da je to kombinacija s previše limuna, no kad je isprobate, bit ćete jednostavno – oduševljeni! I za kraj jedan trik koji će vam uvelike olakšati postupak pripreme, da biste izbjegli koštice limuna u kremama i kolačima – sok, naročito ako je riječ o većim količinama, uvijek – procijedite!
Tart od limuna – kraljevsko osvježenje za ljubitelje kiselkastog okusa
Torta od sira i limuna
Sastojci:
Za podlogu:
- 300 g keksa
- 150 g maslaca
- 4 žlice šećera
Za kremu od sira:
- 5 jaja
- 8 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- sok od pola limuna
- korica limuna
- 650 g svježeg sira
Za kremu od vrhnja:
- 600 g kiselog vrhnja
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Rastopite maslac na laganoj vatri, pomiješajte s usitnjenim keksima i šećerom i sve zajedno utisnute u kalup. Pecite na 200 stupnjeva 5 minuta. Za kremu pripremite čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodajte šećer, vanilin šećer te umutite žumanjke. Dodajte sir i limunov sok. Kremu stavite preko biskvita i pecite još 20 minuta na 170 stupnjeva. Vrhnje pomiješajte sa šećerom, dobro istucite i prelijte preko pečenog kolača, zapecite još šest minuta. Prije posluživanja pričekajte da se torta dobro ohladi.
Pita od borovnica i jabuka – idealna poslastica za vikend
M. S.
Foto: Shutterstock