Jogurt se često nalazi u našoj prehrani, a njegov “rođak” kefir, također postaje sve popularnija namirnica…
Kefir je gusti tekući napitak koji nastaje tako što se u kravlje, ovčje ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira i ostave jedan do dva dana kako bi mlijeko fermentiralo. Poput druge fermentirane hrane i kefir sadrži dobre bakterije koje vaša crijeva vole.
Zante li zašto je kefir dobar za vaše zdravlje?
Fantastičan je izvor nutrijenata. U samo 175 ml kefira nalazi se:
- Proteina: 6 grama.
- Kalcija: 20% preporučene količine
- Vitamin B12: 14% preporučene količine
- Riboflavin (B2): 19% preporučene količine
- Magnesium: 5% preporučene količine
Jači je probiotik od jogurta: Kefir sadrži oko 30 različitih mikroorganizama, što ga čini boljim izvorom proteina od ostalih fermentiranih mliječnih proizvoda.
Ima antibakterijska svojstva: Sadrži probiotik Lactobacillus kefiri koja štiti od štetnih bakterija.
Jača zdravlje kostiju i štiti od osteoporoze: Kefir proizveden od mliječnih proizvoda je odličan izvor kalcija a sadrži vitamin K, a ovi nutrijenti imaju velik utjecaj na zdravlje kostiju.
Vašem organizmu nedostaje kalcija? Evo u kojim namirnica ga možete pronaći
Mogao bi biti zaštita od razvoja raka: Rak je jedan od glavnih uzročnika smrti u svijetu a nastaje zbog nekontroliranog rasta zloćudnih stanica u tijelu. Iako provedene na miševima, neke studije pokazuju kako kefir može spriječiti razvoj stanica tumora.
Mogu ga piti osobe alergične na laktozu: Obični mliječni proizvodi sadrže prirodne šećere koji se nazivaju laktoza, a mnogi su ljudi na nju alergični ili ju ne podnose. Bakterije u kefiru su već probavile laktozu u kefiru pa ga mogu konzumirati svi.
Osteoporoza – kako je liječiti na prirodan način?
A. A.
Foto: Shutterstock