Hren se najčešće koristi kao začin hrani – odličan je u umacima, salatama i zimnici ili kao jednostavan, svježe nariban prilog uz kuhano ili pečeno meso i kobasice.
Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.
Povišena temperatura, bol u uhu i trbuhu… Čaj od kima i kamilica pomažu
Hren potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.
Pripravci protiv kašlja
Recept s octom i hrenom
Sastojci:
- naribani hren
- ocat
- med
Priprema:
U svježe naribani hren dodajte malo jabučnog ili vinskog octa i malo meda, te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu žličicu.
Recept s lukom i hrenom
Sastojci:
- 1 žlica svježe naribanog hrena
- 1 žlica nasjeckanog luka
- 5 žlica vode
- 5 čajnih žličica meda
Priprema:
Pomiješajte hren s medom, dodajte luk i vodu te dobro promiješajte. Kratko prokuhajte pa ohladite. Uzimajte nekoliko puta na dan po jednu žličicu.
Napao vas je kašalj? Pomoć potražite u prirodnim pripravcima
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock