Kopar je jedan od onih začina koji svako jelo učini ukusnijim, odlično se slaže s juhama, krumpirom ali i jajima!
Kopar se spominjao i 5000 godina, a stari su ga Egipćani smatrali lijekom. Ako stavite par žličica kopra u toplu vodu taj napitak će umiriti grčeve, smiriti živce i utjecati na dobar san.
Kako koristiti kopar za pripremu jela
Sjeme i listovi kopra imaju odličan okus koji pomalo podsjeća na kim, ali je i puno blaži te jakog i prodornog mirisa. U prehrani se mogu upotrebljavati listovi i sjemenke, a listovi se koriste svježi ili sušeni. Nezamislivo je pripremiti domaću mesnu juhu bez sušenog kopra, a mnogi ga dodaju salatama, umacima, ribljim jelima i varivima. Pripremate li zimnicu, ne zaboravite dodati sjemenke kopra!
Juha od bundeve – jedini recept koji će vam ikada trebati
Kopar štiti zdravlje i obiluje kalcijem
Smatra se da je kopar idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjit će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te vas umiriti.
Preporučuje se i dojiljama jer potiče izlučivanje mlijeka. Eterično ulje kopra se često koristi kao insekticid, ali i u kozmetičkoj industriji.
Količina kalcija u ovom začinu je stvarno impresivna, jedna žličica sjemenki sadrži ga više od 1/3 čaše mlijeka. Uz to je važno spomenuti fitonutrijente poput vlakana, niacina, fosfora, željeza, riboflavina, vitamina B6,magnezija…
Kraljevski bosiljak – pomaže kod kašlja i prehlade, a probajte i ljekoviti čaj
A. A.
Foto: Shutterstock