Grickanje celera može ukloniti neugodan zadah, ali i učiniti puno toga kad je u pitanju naše zdravlje
Stabljika celera je u većini slučajeva sastavljena od 83 posto vode i zdrave količine vlakana.
Celer je odličan izvor vitamina K i C, kalija, folne kiseline i vlakana. On također sadrži molibden, mangan, vitamine B1, B2, B6, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i triptofan.
“Sok od celera je zdrav jer je sama biljka zdrava.”, jednostavno je objasnila popularnost ovog napitka Amy Shapiro, osnivač Real Nutrition te navela zašto biste ga trebali piti svakog dana.
Hidratizira: Celer se uglavnom sastoji od vode pa ga pretvorite u napitak i uživajte u svim nutrijentima koje nudi.
Osvježava dah: Grickanje celera može ukloniti neugodan dah iz ustiju. Njegova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i tako uklanja zadah.
Kaki – liječi proljev, mamurluk, usporava starenje…
Pomaže pri mršavljenju: Vlakna i voda (83 posto vode) su ono od čega se uglavnom celer sastoji. Energetska vrijednost 100 grama celera je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti. Stabljika celera se često konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika.
Izvrstan diuretik: Kalij i natrij koji sadrži pomažu u regulaciji tjelesne tekućine, a osim toga stimulira proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprječava nastanak kamenca.
Pravilnom njegom zaštitite kožu lica od hladnog i suhog zraka
Olakšava bol u zglobovima: Celer je preporučljiv osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protuupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju oteklina i boli oko zglobova, a oslobodit će vas i grčeva u mišićima.
Kako napraviti sok od celera?
Ne možemo reći da je sok od celera najukusniji napitak kojeg ćete probati ali se isplati ako želite biti zdravi. Celer dobro operite, ne gulite ga i ostavite lišće. Cijeli celer stavite u blender dok se ne pretvori u sok. Ako vam okus nikako ne odgovara, dodajte mrkvu ili krastavac.
A. A.
Foto: shutterstock