Psiha

Psiha

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva zašto izbjegava mliječne proizvode i koje namirnice obožava

Dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica, magistra kliničke prehrane i autorica više bestselera o alkalnoj i zdravoj prehrani, među kojima se ističe posljednji – Antiaging prehrana, otkrila nam je što sve čini okosnicu njezinog zdravog i uravnoteženog životnog stila.

Želimo li živjeti, ne samo duže već, zdravije i izgledati mladolikije, njezini su savjeti vrijedni kopiranja!

Zdrave navike Beyoncé koje biste trebali usvojiti (i jedna koju obavezno izbjegavajte)

1. Jelovnik

Još od studentskih dana obožavam kuhati jer želim znati što unosim u tijelo. Većinom pripremam brzu i ‘čistu’ hranu – bez dodataka vrhnja, šećera i trans masnih kiselina.

Tijekom radnoga tjedna najčešće su na jelovniku povrtne juhe s kvinojom te razne zelene salate s avokadom, inćunima, peršinom i češnjakom. Volim i različite frittate, te hladno prešane sokove i smoothieje koji zamjenjuju jedan od mojih obroka.

Vikend je, pak rezerviran za okupljanje oko obiteljskog stola i tada kuham ‘ozbiljnije’ – najčešće, mediteransku i azijsku kuhinju ili njihovu fuziju.

2. Tri izgnanika

Trudim se izbjegavati gluten, šećer i mliječne proizvode. Gluten, jer me napuhava i usporava rad štitnjače. Često kada se ‘najedem’ glutena (obožavam istarske paste) osjećam se umorno. Šećer jer znam da je glavni okidač mnogih upalnih procesa u tijelu i rijetko ga jedem. Mliječne proizvode, također, pokušavam izbjegavati jer stvaraju višak sluzi u organizmu. Ako ih konzumiram uvijek kupujem one ekološkog porijekla jer sam tada sigurnija da u njima nema štetnih ksenoestrogena –kemikalija koje imitiraju hormone našega tijela.

3. Avokado

U mojoj se kuhinji uvijek nalaze namirnice koje pomlađuju iznutra. Na prvom mjestu je avokado – supervoće koje čini čuda mom tenu. Bogat je zdravim esencijalnim masnim kiselinama koje osiguravaju da moj ten ostane hidriran i mekan, a sadrži i značajnu količinu vitamina C koji je važan za prirodno poticanje kolagena. Zatim, tu su i suncokretove sjemenke koje često grickam jer samo 25 g ovih sjemenki sadrži 10 mg vitamina E te rikula jer je bogata luteinom, poznatim u borbi protiv bora.

4. Botoks

Vjerujem u unutarnju botoks terapiju te istu prakticiram i s klijentima i osobno. Obožavam smoothie od zelene jabuke, đumbira, celera, rikule, konoplje, avokada, limuna, kokosovog mlijeka i suncokretovih sjemenki. Koristeći metodu hladnog prešanja, napravite sok od limuna, krastavca, jabuke, celera, rikule i đumbira. Dodajte, dobro vilicom izgnječen, avokado i suncokretove sjemenke te sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko i ponovno pažljivo promiješajte.

5. Detoks

Healthspan su, prema znanstvenoj definiciji, godine do kojih je osoba uživala u dobrom mentalnom i tjelesnom zdravlju. Maksimiziram ga redovitim prakticiranjem dvodnevnog Dr.NB Alkalnog detoxa. Tada ulazim u tzv. energetski deficit, jedem veganski i tijelo hranim isključivo hladno prešanim sokovima, smoothiejima, detoksicirajućim vodama i ponekad juhama. Usto, trudim se spavati dobro i kvalitetno, što više se smijati i ignorirati sve loše što se događa oko nas.

Park, maženje, čitanje… Navike koje Mirna Medaković ne propušta sa svojim blizankama

6. Začini

Obožavam muškatni oraščić – baš me asocira na zimu. Često ga kombiniram s cimetom i đumbirom –ta je kombinacija nezaobilazan dio moga ‘home made’ crvenog i bijelog kuhanog vina. Rado ga stavljam i u chutney od višnje, u kombinaciji s koricom naranče, brusnicama, višnjama, đumbirom i cimetom.

7. Obitelj

Najsretnija sam kada se suprugu i meni pridruži naš sin pa obiteljski otputujemo daleko – tada se posvetimo jedni drugima, i zajedno evoluiramo u novim kulturama, filozofijama življenja i, naravno kuhinjama.

8. Samoća

Ne volim se opuštati u prisustvu nepoznatih osoba tako da nisam ljubiteljica masaža – prije ću se osjetiti neugodno no opušteno. Ako mi je dan bio hektičan, radije si priuštim dobar san. Opušta me i večernja šetnja sa psom, kao i topla kupka s mješavinom sjemenki grejpa, magnezijeva sulfata i sodium klorida.

9. Tenis

Od svih sportova najviše volim tenis, ponekad se natjeram na trčanje ali ne uživam u tome. Slično kao i sa skijanjem. Ne mogu se pohvaliti skijaškim talentom, najviše skijam samo zato što obitelj to voli – spustim se niz svaku stazu ali najsretnija sam kada skinem pancerice. Više preferiram more – plivanje i ronjenje, jer se osjećam ‘na svome’.

10. Istra

Priroda je za mene oduvijek bila neiscrpan izvor energije – jako volim šetati uz more ali i kroz šumu. Kako ne volim gužvu, zimi često sa psom znam hodati ili trčati uz more a ljeti ‘bježim’ u šumu, naročito obožavam unutrašnjost Istre gdje moj suprug, pas i ja ljeti nalazimo mir i tišinu.

Franka Batelić otkrila nam je čega će se sjećati iz 2018. i što priželjkuje u 2019. godini

Magda Dežđek/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo