Svi već znamo da su dobar izvor proteina, a sadrže i vitamine te minerale. Dobro ih je pojesti za doručak jer ćete ostati duže siti i puni energije.
Znate li koje su još dobrobiti konzumacije jaja? Donosimo one najvažnije…
1. Jačanje imunološkog sustava: Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sustav, viruse i infekcije. Djeca bi trebala češće jesti jaja radi dovoljnog unosa selena radi sprječava nastanka Kashin-Beckove bolesti koja “napada” srce, kosti i zglobove.
2. Dobar kolesterol: Mnogi tvrde kako svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, no to nije istina. Jedina je istina da treba biti umjeren. Naime, jaja predstavljaju najčišći oblik proteina (bjelanjak) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalnu razinu kolesterola ne biste smjeli pojesti više od dva jaja dnevno – opasnosti kolesterola se kriju u žumanjku. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog kolesterola koji pomaže regulirati razinu onog lošeg.
Mandarine – 7 fantastičnih razloga zašto ih jesti svaki dan
3. Za dobar vid: Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degenracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.
4. Zdravlje srca: Znanstvenici su u ranijim istraživanjima utvrdili da postoje tri vrste LDL kolesterola koje mogu biti loše, a to ovisi o veličini čestica u LDL kolesterolu. Što je veća čestica to će kolesterol manje utjecati na zdravlje srca. Dobra je vijest da se u LDL-u u jajima manje čestice pretvaraju u veće.
5. Za više energije: Hrana je glavni izvor energije tijelu, zato je od velike važnosti u organizma unositi kvalitetne namirnice. Najbolje je odabrati namirnice koje polako otpuštaju puno energije, a to je upravo ono što će jaja ponuditi. Jedno jaje sadrži 15 posto preporučene količine dnevnog unosa riboflavina i b2 vitamina.
6. Lijepa koža i kosa: Proteini iz jaja učvršćuje kosu, čine ju otpornijom na vanjske utjecaje, a također joj podaruju sjaj. Njena tekstura će biti bolja, nećete mučiti muku s ispucalim vrhovima, a djelovat će i kao regenerator.
10 zdravih navika Anite Dujić: Otkako imam dijete, posebno pazim na odabir namirnica!
7. Esencijalne aminokiseline: Aminokiseline su osnovne gradivne jedinice proteina, a od svih u jaju je najbitniji leucin. Upravo je on odgovoran za mršavljenje! Stručnjaci su potvrdili kako jaja sadrže najbogatiju mješavinu esencijalnih aminokiselina bitnih za djecu, adolescente i mlade, s obzirom da je njihova ravnoteža potrebna za pravilan rast i razvoj.
8. Mentalno zdravlje: Kako smo spomenuli, jaja su bogata aminokiselinama, točnije sadrže njih 9, a one igraju veliku ulogu za dobro mentalno zdravlje. Njihove se dobrobiti povezane s olakšavanjem simptoma depresije, stresa i aknsioznosti.
9. Čuvaju vid: Jaja su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg utjecaja UV zraka te smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuhajte nekoliko jaja navečer kako bi ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u hladnjaku kako bi uvijek pri ruci imali nešto zdravo za pojesti.
10. Sadrže vitamin D i kalcij: Jaja su odličan izvor različitih minerala, prije svega kalcija, fosfora, selena i joda, a obiluju i vitaminima B skupine (među njima je biotin koji je važan za zdravlje kože, kose i noktiju). U jajima se nalaze i vitamini A, D, E i K te antioksidansi koji su važni za dobar vid – lutein i zeaksantin
11. Gubitak kilograma: Proteini u jajima brže zasićuju i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u hladnjak što će u konačnici dovesti do gubitka kilograma.
Kava, piletina, losos… Nutricionistica otkriva 6 namirnica koje jede i pije svaki dan
12. Smanjuju rizik od raka: Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.
A. A.
Foto: Shutterstock