Ako obožavate krastavce, onda je ovo tekst za vas: Koje odabrati, kako ih pripremiti i jesti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako obožavate krastavce, onda je ovo tekst za vas: Koje odabrati, kako ih pripremiti i jesti

Kada biste trebali odabrati namirnicu koja je ukusna sama od sebe i možete ju jesti sirovu i pritom uživati, sigurno bi to bio krastavac!

Koju god vrstu krastavca odabrali, one velike ili male, sigurno se radi o osvježavajućoj namirnici, koja ne mora biti samo prilog salatama…

Krastavci na salatu kakve još niste probali! Genijalan ljetni recept bez vrhnja

Evo što sve niste znali o krastavcima, a mogli bi vam koristiti

Je li krastavac voće ili povrće?

Poput rajčice, krastavac dolazi iz porodice voća. Raste iznad zemlje i u sebi ima sjemenje. Ako je u pitanju priprema, koristi se kao povrće. Kako je pun vode, smatra se niskokaloričnom namirnicom.

Vrste

Najpopularnija vrsta krastava je ona koju ćete pronaći u trgovini, tamno zelene boje. Nekad se mogu pronaći i puno tanji i puno manji krastavci, jednako ukusno.

Nutritivna svojstva

Puni su vode i nemaju baš puno vitamina i minerala, ali niti kalorija. 100 grama krastavca sadrži njih samo 15. Idealna namirnica ako ste na dijeti.

Patlidžan je obavezna ljetna namirnica – ove trikove kod odabira i pripreme morate znati!

Ako ste na keto dijeti smijete li jesti krastavce?

Sadrže oko 3 grama ugljikohidrata, što je jako malo  pa se može reći da su poželjni. Krastavac može biti odlično osvježenje ako ste na dijeti.

Koja je razlika između tikvice i krastavca?

U botaničkom smislu, dosta su slične namirnice, a i ponekad imaju sličan okus. Sadrže oko 95 posto vode te imaju slične nutritivne vrijednosti. Krastavci su hrskavi i slatkasti, dok tikvicu krasi gorčina i puno je ukusnija kada se termički obradi.

Kako se pohranjuju krastavci?

Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi i tako će trajati dulje. Pokraj njih neka ne stoje banane i dinja. Ako volite grickati hladne krastavce, ohladite ih, ali maksimalno 2 dana smiju stajati u hladnjaku.

Kako ih pripremiti?

Iako se rijetko obrađuju, mogu se koristiti u salatama kao sirovi rezanci, a možete i napraviti preljev za sendviče ili „juhu“ od krastavaca:

Ideja za ljetni doručak, ručak i večeru po receptu nutricionistice! Vjerujte, svidjet će vam se

Preljev za sendviče od krastavaca:

  • ¾ oguljenog i naribanog krastavca
  • Malo soli
  • ½ šalice jogurta
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • Malo limunova soka
  • Papar

Priprema:

Stavite naribani krastavac u posudu te dodajte sol i promiješajte te ostavite da tako stoji 60 minuta. Iscijedite višak tekućine. Te u istu posudu dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.

Juha od krastavaca

  • dva krastavca
  • 0,75 litri jogurta
  • dva režnja češnjaka
  • dvije jušne žlice sitno sjeckanog kopra
  • jušna žlica sjemenki lana
  • jušna žlica sjemenki sezama

Priprema:

1. Krastavce po želji ogulite i narežite na kockice otprilike velike između pola centimetra i centimetar. Češnjak također usitnite na što manje komadiće i pomiješajte s krastavcima.

2. Dodajte jogurt, posolite i popaprite. Ubacite kopar i sjemenke te sve sastojke dobro promiješajte. Za dodatno osvježenje možete iscijediti sok polovice limuna.

3. Ostavite neka se dodatno ohladi u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja.

Mogu li psi jesti krastavce i zašto ih se mačke toliko boje?

Male količine krastavca psu neće škoditi, ali se prethodno konzultirajte s veterinarom. Što se pak tiče mačaka, puno je šaljivih videa koje prikazuju kako mačke reagiraju na krastavce. Iako je smiješno to gledati, kod mačaka se vjerojatno budi instinkt jer ih krastavac vjerojatno podsjeća na zmiju.

Smiju li se krastavci zamrznuti?

Da, ali su najukusniji svježi. Ako ih ipak odlučite pohraniti u zamrzivač, najbolje ih je koristiti za juhu ili sok.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo