Hrana i recepti

Hrana i recepti

Korijen maslačka možete koristiti kao pripravak za detoksikaciju – jednostavno je i brzo

Što je detoks svi znamo, a danas svi u tom kontekstu spominju i korijen maslačka. Vrijeme je da naučite i vi kako ga možete koristiti!

Kako maslačak može rasti posvuda mnogi ga smatraju korovom i uklanjaju iz vrta, ali ne znaju da je on pun vitamina i minerala te može poslužiti kao prirodni biljni lijek.

“Maslačak je poznat kao biljka gorkog okusa, i ima sve karakteristike gorke biljke – umiruje posljedice prejedanja, loše probave ili nadutosti“, pojasnio je dr. Michael Brown te dodao kako je odlično djeluje kao pomoć pri pravilnom radu bubrega. Ne samo da će pomoći jetri u detoksikaciji već će i štiti njihovo zdravlje, a i prirodan je diuretik.

Tri jednostavna napitka koja će vam pomoći u rješavanju masnih naslaga s trbuha

Kako ga koristiti

Tradicionalno, korijen se pržio i koristio kao napitak, dok se lišće koristilo u salatama, juhama i sendvičima. Danas se isto tako koristi, a popularan je kao dodatak napicima za detoks.

Dostupan je u kapsulama, prahu ili kao ekstrakt, te u tinkturi kada se uzima u malim količinama 2 puta u danu.

Postoje li rizici?

Radi se o najmanje problematičnoj biljci, ali za nekoga može predstavljati rizik. Ne zna se puno o utjecaju na trudnoću i dojenje, pa je možda bolje ne koristiti ju u tom periodu. Ako imate česte alergijske reakcije na travu i bilje, isto ga je možda bolje izbjegavati. Može se ne slagati s lijekovima, a posebno s onima koji utječu na rad bubrega.

Sami osušite korijen

Ako se osuše i pohrane mogu stajati i do godine dana u smočnici. Proces je jednostavan; namočite ih u vodu par minuta, sušite u pećnici na 100 stupnjeva otprilike sat vremena. Spremite u posudu i koristiti za čaj.

Znakovi koji uvijek otkrivaju da vam hitno treba – detoksikacija

Polako korijen maslačka uključite u prehranu

Tijelu je potrebno malo vremena da se privikne na novu supstancu, pa krenite s malim količinama. Kako se radi o diuretiku, možda ćete često morati na toalet. Ako ga koristite kao čaj, započnite s jednom šalicom ujutro, a na kraju možete popiti i 3 šalice tog čaja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo