Mille-feuille bi bio pravi naziv ovog deserta, a znači 1000 listova, poznatiji je kao Napoleonov kolač.
Poznat je po dugotrajnoj pripremi, ali mi vam donosimo puno jednostavniju verziju recepta sa samo nekoliko namirnica i vrlo kratkim vremenom pripreme.
Kolač možete držati u hladnjaku najviše 4 sata jer će se lisnato tijesto opustiti pa više neće biti jednake teksture.
Potrebni sastojci:
- 1 pakiranje zamrznutog listastog tijesta
- 1 žlica šećera
- ½ šalice mljevenih badema (po želji)
- 340 ml vrhnja za šlag
- 1 paket čokoladnog pudinga
- 150 g Nutelle ili drugog namaza, sobne temperature
- Malo šećera u prahu za posipanje
Kolač sa šljivama: Jednostavan recept za savršenu poslasticu
Priprema:
- Izvadite tijesto, stavite dva lista tijesta jedno do drugog na masni papir i spojite ih tako u jedan list.
- Kako tijesto mora ostati hladno radite brzo, izvaljajte dva komada tijesta u pravokutnik, pošećerite ravnomjerno, prebacite tijesto u hladnjak na 30 minuta, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Tijesto izbušite vilicom, stavite još jedan papir na tijesto, te na to stavite tanki lim za pečenje kako tijesto ne bi raslo.
- Pecite oko 25 minuta.
- Nadjev: Istucite vrhnje za šlag, dodajte puding i Nutellu i miksajte. Kada se sve poveže stavite na 20-ak minuta u hladnjak.
- Kada je tijesto gotovo, maknite gornju posudu i papir za pečenje i ostavite da se peče još 4 minute.
- Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.
- Ispržite bademe ako ih koristite, vrlo kratko. Prebacite ih na kuhinjsku krpu, omotajte ih i lupite par puta u radnu površinu kako bi se koža odvojila i kako biste mogli ukloniti što više nje.
- Sitno ih isjeckajte.
- Tijesto prebacite na površinu za rad i dugim nožem prerežite u tri jednake trake
- Jednu traku stavite na pladanj za posluživanje, te stavite pola premaza, razmažite i pospite bademima. Na to stavite drugu traku i sve ponovite, te zatvorite trećom trakom.
- Ukrasite šećerom u prahu.
- Izrežite i poslužite.
Kolač od jabuka s preljevom od ruma – nevjerojatna poslastica koja miriše na jesen
Dobar tek!
Ordinacija.hr