Ako ne želite da sva hrana koju ste pripremili završi u smeću, evo kako ju iskoristiti.
Istina je ipak da je hrana važan dio blagdana, a ostaci koji vam stoje na stolu mogu se iskoristiti na razne načine, tako da postanu još ukusnije jelo.
No ako ih krivo pohranite, mogu se pokvariti, a i vi se možete otrovati hranom, a takvi slučajevi nisu rijetki. Pa što napraviti da ne postanete dio ove statistike? Evo nekoliko savjeta.
Pazite kako zagrijavate
Prema pisanju stručnjaka, na podgrijavanje možete gledati kao na ponovno kuhanje, a radi se o tome da bakterije koje su se mogle razviti u hrani mogu se uništiti samo vrlo visokom temperaturom. Spremanja ostataka hrane je isto važno. Nakon što ste hranu skuhali, ohladite ju i odmah pohranite u hladnjak.
Što napraviti s ostacima mesa?
Meso možete spremiti u hladnjak, a ako se radi o purici, može tamo stajati nekoliko dana. Kada ste spremni za podgrijavanje, pazite da to činite na visokim temperaturama. Ako grijete na 75 stupnjeva, bakterije će biti uništene za 30 sekundi, a ako to činite na 80 stupnjeva, potrebno je samo 6 sekundi.
Mogu li se začini pokvariti? Evo koliko svaki začin traje i kada ga trebate baciti
Kako pohraniti temeljac
Ako vam je ostalo temeljca nakon pripreme juhe ili umaka za meso, možete ga pohraniti u hladnjak na dva dana, ili ga zamrznuti pa koristiti puno dulje. Kada ćete ga koristiti,prvo ga podgrijte.
Što sa svinjetinom?
Ako vam je ostalo i ovog mesa, možete ga pohraniti isto kao i ono od purice, a možete ga i podgrijati.
Nutricionistica otkrila kako priprema omiljene zimske obroke, a među njima i – variva
Pečeni krumpir i pečeno povrće
Iako mnogi kažu kako se krumpir ne smije podgrijavati, prema pisanju portala goodhousekeeping.com, to možete učiniti ali ga, zajedno s povrćem, i pohraniti u hladnjak.
A. A.
Foto: Shutterstock