Nova knjiga “Paradoks dugovječnosti” pomoći će vam da živite zdravije, kvalitetnije, ali i dulje.
Od trenutka kada dođemo na svijet naše stanice započinju proces starenja. No starenje ne mora nužno značiti i kopnjenje. U „Paradoksu dugovječnosti“ renomirani kardiolog i kirurg dr. Steven R. Gundry, autor uspješnice „Paradoks biljaka“, iznosi inovativan plan za dug i zdrav život.
Smatrajući da nikada nije prekasno za promjenu prehrane i načina života, dr. Gundry prilaže nutricionistički plan i plan novih životnih navika koji će održavati zdravlje vaše utrobe i osigurati vam ugodan i zdrav život desetljećima nakon. Ovaj progresivan i inovativan uvid u znanost o procesu starenja predstavlja nove načine kako izbjeći i izokrenuti mogućnost obolijevanja te jednostavne trikove koji će vam pomoći u tome da se osjećate mlađe i vitalnije.
Kardiolog dr. Steven R. Gundry već se četrdesetak godina uspješno bavi medicinom te je svoje znanje usmjerio na unapređenje ljudske prehrane. Danas radi kao voditelj i osnivač Međunarodnog instituta za srce i pluća te Centra za restorativnu medicinu u Kaliforniji te ondje svakodnevno pomaže pacijentima kontrolirati težinu, brinuti o zdravlju i održavati dovoljnu količinu energije kroz specifičan plan prehrane.
Juha od poriluka za dug život – obožavat će je i oni koji inače ne vole ovo povrće
Iz njegove najnovije knjige izdvajamo recept za jednostavnu, zdravu i brzu juhu. Nema ničega boljeg od krepke juhe od leće – a ova je posebice puna poliamina i drugih sastojaka od kojih sporije starite te ne sadrži lektine!
Juha od leće sa shii-take gljivama
Sastojci za 4 osobe:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 veliki luk kozjak, sitno nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 100 g tanko narezanih shii-take gljiva
- 1½ žlica svježeg timijana, sitno nasjeckanog
- 1 žlica svježeg ružmarina, nasjeckanog
- 3 žlice miso crvene paste
- 1 ½ l temeljca s parmezanom ili temeljca od gljiva
- 100 g leće kuhane u ekspres-loncu (može i konzervirane)
- 70 g narezanog kelja, odstraniti peteljke
- Kokosov umak, po želji
Priprema:
Na srednje jakoj vatri ugrijte maslinovo ulje u većem loncu. Dodajte luk kozjak i češnjak. Pržite dok luk ne omekša, a češnjak pusti aromu (oko 3 minute). Malo smanjite vatru te dodajte gljive, timijan i ružmarin. Pirjajte još 3 do 4 minute uz često miješanje dok gljive ne omekšaju. Dodajte miso pastu i miješajte da se poveže s ostalim sastojcima. Ulijte juhu i leću te poklopljeno kuhajte još 20 do 30 minuta. Dodajte kelj i kuhajte nepoklopljeno još 20 minuta dok kelj ne povene, a juha se malo zgusne. Malo-pomalo ulijevajte kokosov umak, kušajte i poslužite.
Gusta juha od cvjetače s parmezanom – fantastičan obrok koji hrani mozak
M. P.
Foto: Shutterstock